Hälsokommunikatör erbjöd Correns reporter, 27, vaccin

Trots att hon inte tillhör någon riskgrupp och endast är 27 år gammal kunde Correns reporter få en vaccinationstid. Hur kunde det hända?

"Jag blev förvånad. Jag är 27 år och tillhör inte någon riskgrupp", säger Frida Glenning Ströberg.

"Jag blev förvånad. Jag är 27 år och tillhör inte någon riskgrupp", säger Frida Glenning Ströberg.

Foto: Albin Wiman

Östergötland2021-06-04 18:00

När Correns reporter Frida Glenning Ströberg var på uppdrag i Berga i veckan blev hon kontaktad av en av regionens hälsokommunikatörer.

Deras uppgift är att ge information till människor kring covid-19-vaccineringen och att hjälpa dem som har rätt att vaccinera sig med tidsbokning. Syftet är att få fler personer som lever i socialt utsatta områden att vaccinera sig.

Trots att reportern uppgav att hon varken bodde eller jobbade i Berga, erbjöds hon att lämna sina personuppgifter ifall det skulle bli en dos över.

En halvtimme senare fick hon ett sms om att hon var bokad för vaccination 17 juni – en och en halv månad tidigare än vad hennes åldersgrupp egentligen ska vaccineras.

– Jag blev förvånad. Jag är 27 år och tillhör inte någon riskgrupp, säger reportern Frida Glenning Ströberg.

När hon tog kontakt med regionens vaccinationssamordning fick hon beskedet att något gått fel, och uppmanades att avboka tiden.

– Personalen berättade att flera personer, som inte ska vaccineras än, i dagarna fått en vaccinationstid på samma sätt som jag.

Rickard Lundin ingår i den regionala sjukvårdsledningen och är presstalesperson i frågor som rör vaccineringen mot covid-19. 

– Det är olyckligt att det blivit på det här sättet. Hälsokommunikatörernas uppgift är att hjälpa personer som till exempel har svårt att förstå svenska. Men tanken är inte att någon ska gå före i kön.

Rickard Lundin säger att regionen kommer att påminna personalen som arbetar med informationsinsatsen att Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning är viktig att följa.

– Vi ska följa prioriteringsordningen när det till exempel gäller ålder. 

Hälsokommunikatörerna är anställda av regionen och arbetar inte på provision – de får med andra ord inte mer betalt om de bokar in fler personer för vaccination.

Hälsokommunikatörerna arbetar vanligen med att informera nyanlända flyktingar och andra personer med utländsk bakgrund om hur hälsa, vård och omsorg fungerar i Sverige. De är utrikesfödda, har sjukvårdsutbildning och fungerar som brobyggare mellan sina egna språk- och kulturgrupper och den svenska hälso- och sjukvården, skriver Region Östergötland.

Rickard Lundin kunde på fredagen inte uppge om fallet med Correns reporter är ett enskilt olycksfall i arbetet eller om det är fler personer som har fått en vaccinationstid på felaktiga grunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!