Åtta av Sveriges län har valt att medverka i projektet där kommunerna vid två utbildningstillfällen ges möjlighet att lära sig mer om tillsyn av butiker som säljer tobak och alkohol. Metoden som lärs ut är så kallade kontrollköp, ett sätt att upptäcka om butikerna slarvar med att be om legitimation. Man låter då en person som fyllt 18 men har ett omyndigt utseende gå in i butiken och försöka köpa ut tobak eller alkohol utan att visa legitimation.
– Man vet att det här är ett bra sätt att få till stånd en dialog med butikerna, berättar Lotta Hjalmarsson Österholm, länssamordnare.
– Tillsyn är en av flera metoder att förebygga ungas tobaks- och alkoholkonsumption. Vi har gjort undersökningar där det har framkommit att den vanligaste vägen för unga att få tag på alkohol är genom äldre kompisar, syskon eller föräldrar. Därför är en viktig del i arbetet att informera föräldrar om riskerna med att köpa alkohol till sina barn. Det är viktigt att inte lära barnen att det är okej att dricka alkohol när man är omyndig. Detsamma gäller för tobak. De flesta unga som börjar röka gör det innan de fyllt 18 år, säger Lotta Hjalmarsson Österholm.
Kontrollköp har även tidigare använts som metod för att stoppa försäljningen av alkohol och tobak till unga men år 2009 valde JO att sätta stopp för förfarandet med hänvisning till att det kunde betraktas som dold myndighetsutövning. Först 2014 blev det återigen tillåtet att använda sig av metoden.