Under tisdagsmorgonen blev en 25-årig cyklist allvarligt skadad när han blev påkörd i Söderköping. Under onsdagskvällen fördes en 65-årig kvinna till Vrinnevisjukhuset med allvarliga skador efter en olycka i rondellen på Finspångsvägen i Norrköping, kvinnan avled under torsdagen. Två allvarliga cykelolyckor på två dagar.
Läs mer: Polisen varnar efter cykelolyckorna
– Forskningen visar att den här typen av olyckor, där en cyklist blir påkörd av ett motorfordon, är de farligaste, säger Anna Niska, forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i Linköping.
Enligt Anna Niska finns det flera åtgärder som kan göras för att öka säkerheten för cyklisterna.
– Det handlar framför allt om att utveckla motorfordonstrafiken. Dels om att sänka hastigheten, dels om att utrusta bilarna med autobromsar som larmas av cyklister, säger Niska.
Men bakom varje ratt och på varje sadel så sitter det ju också en människa.
– Information och utbildning för cyklister och bilister är givetvis också viktigt för att öka säkerheten.
De två allvarliga olyckorna i Östergötland sker ungefär samtidigt som Infrastrukturminister Anna Johansson presenterade en nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling. Strategin ingår i regeringens mål att minska resandets miljöpåverkan och trängsel i tätorter samt bidra till en bättre folkhälsa.
Enligt Anna Niska ligger svårigheten i att hitta lösningar för att öka antalet cyklister utan att säkerheten försämras.
– Om det blir fler som cyklar så finns det en risk för att antalet olyckor ökar, och det vill vi ju inte se.
– Men det finns faktiskt även forskning som visar att risken för att personligen drabbas av en olycka minskar om det blir fler antal cyklister i kommunen.
Undersökningen Safety in numbers visar att i kommuner där många använder cykeln och där infrastrukturen uppmuntrar till det, är risken för cykelolyckor inte lika stor.
– Det blir en större medvetenhet bland bilisterna i städer där många cyklar, säger Niska.