Ordföranden i Byggnads Öst, Magnus Cato, ser ännu ingen markant uppgång av varsel eller andra neddragningar inom byggsektorn.
– Nej. Inte just nu. Samtidigt märker vi av att vi får fler samtal med frågor om vad man ska göra om det blir aktuellt med varsel eller det nya, korttidsarbete, säger han.
Han uppfattar det som om att arbetsgivarna vill förbereda sig om det blir en långvarig coronakris.
– Det som kan ligga närmast är att byggnationer skjuts upp på grund av läget. Det byggs mycket runt sjukhus och det är naturligt om man vill skjuta på det just nu. Sedan är vissa företag beroende av att få in material. Världsläget kan göra att det blir ett problem att ta in varor från andra länder. Det kan påverka våra medlemmar, säger han.
När det gäller nyheten korttidsarbete, vilket innebär att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden, är det inget som Byggnads ser något av lokalt ännu.
– Det finns ett centralt avtal mellan oss och arbetsgivarna. Sedan kommer, om det blir aktuellt, förhandlingar ske här om någon arbetsgivare vill ta del av stödet. Det är Tillväxtverket som sköter det, säger Magnus Cato.
Är det pessimistiskt i branschen skulle du säga?
– Jag skulle vilja skicka med det. Nu kan det vara läge för fastighetsbolag att göra underhåll som man vet att man behöver. Det kan till och med vara ett bra läge att få ett bra pris, säger han.