71,9 procent av dagarna tas ut av kvinnorna, visar TCO:s Jämställdhetsindex. Det är visserligen något färre än förra årets 72,7 procent och sex procent färre än för tio år sen – men utvecklingen går långsamt.
– Att kvinnor i Sverige, ett av världens mest jämställda länder, tar ut mer än sju av tio dagar av föräldrapenningen är inte hållbart. Om det fortsätter i den här takten dröjer det 20 år innan uttaget kan sägas vara relativt jämställt, kommenterar Eva Nordmark, ordförande TCO, siffrorna.
Enligt henne leder den ojämna fördelningen till att kvinnor tar huvudansvaret för att få ihop livspusslet och ofta går ned i arbetstid. Deltidsarbetet ger i sin tur negativa konsekvenser för lön, pension, löneutveckling och karriärmöjligheter.
Det pågår just nu en statlig utredning där föräldraförsäkringen ses över och TCO:s utgångspunkt är att den måste förändras för att snabbare nå jämställdhet.
– Det är inte klokt att Sverige går miste om den tillväxtpotential som kvinnors lägre sysselsättning innebär, säger Eva Nordmark.
Hur många procent av dagarna som tas ut av kvinnor skiljer sig åt mellan länets olika kommuner. Vadstena är den östgötakommun där papporna tar ut flest dagar, 30,8 procent. Ydrepapporna ligger i jämställdhetsbotten, då de tar ut 23 procent av dagarna. Ser man till länets storstäder är Linköping mer jämställt än Norrköping.