Så hanterar regionen personal i riskområden

"Vi lägger oss inte i vart den anställde väljer att åka på semester", säger regionens HR-direktör.

Region Östergötland hänvisar sina anställda till att följa de rekommendationer som finns från olika myndigheter kring det nya coronaviruset.

Region Östergötland hänvisar sina anställda till att följa de rekommendationer som finns från olika myndigheter kring det nya coronaviruset.

Foto: Annica Hesser, Claudio Bresciani/TT

Östergötland2020-03-04 21:30

Sveriges radio var först med att rapportera om en grupp vårdpersonal från Region Östergötland som beviljats semester till norra Italien. Artikeln väckte starka känslor på sociala medier kring lämpligheten i att vårdpersonal reser till kända riskområden. Vi kontaktade Region Östergötlands HR-avdelning för att se vad deras  riktlinjer är för personal som vistats i riskbedömda områden:

– En beviljad semester är inte något man lätt bryter och ofta är det något som har planerats långt i förväg, säger Zilla Jonsson, HR-direktör på Region Östergötland, om nyheten kring den beviljade semestern till norra Italien.

Vidare säger Jonsson att regionen inte lägger något intresse i vad dess personal planerar att göra på sin semester.

– Vi följer UD:s rekommendationer och Folkhälsomyndighetens upplysningar. Samtidigt kan riskområden ändras från dag till dag. Något som gör det svårt att utesluta vissa områden, säger hon.

Hur hanterar ni personal som vistats i ett riskområde, är det tal om karantäner?

– Nej, det är inte tal om några karantäner för medarbetare som vistats i ett riskområde. Har man vistats i ett riskområde så ska man meddela sin närmsta chef om detta. Sedan för man dialog med denne om det är lämpligt att man återgår i tjänst eller ej. Uppvisar man symptomen för viruset är det alltid viktigt att man kontaktar Vårdguiden 1177, säger Jonsson och fortsätter:

–  Det viktigaste är att man inte utsätter patienter eller kollegor för risker.

Karta: Östergötlands län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!