Så hanterar du Trump-ångesten

Trumps valseger skapar stark oro och rädsla hos många människor. I likhet med klimatångest kan undergångskänslan bli förlamande.

Trumps valseger skapar oro.  "Fastna inte i Trump-ångesten", råder psyklogen Görel Hedtjärn.

Trumps valseger skapar oro. "Fastna inte i Trump-ångesten", råder psyklogen Görel Hedtjärn.

Foto: Evan Vucci

Östergötland2016-11-09 14:30

– Det är viktigt att tillåta sig känna det man känner. Det är okej att bli chockad och orolig, men viktigt att inte fastna i Trump-ångesten eller låta rädslan styra ens agerande, säger psykologen och psykoterapeuten Görel Hedtjärn.

Fastna inte

The Washington Post har tidigare rapporterat om Trump-ångest bland amerikanska invånare. Patienter som mår mycket dåligt över hur en man med så tveksamma åsikter kan ha så stor makt. Vissa amerikanska patienter har också velat veta saker om Trumps barndom för att försöka förstå vad som gjort honom till en "sådan dålig" person.

Görel Hedtjärn är verksam i Stockholm. Hon har, åtminstone inte ännu, stött på personer med specifik Trump-ångest. Däremot möter hon människor som mår mycket dåligt över världspolitiken. I grunden finns ofta en känsla av att inte vara delaktig.

– Då är det inte konstigt att människor reagerar, men vid stark ångest förlamas personens tankeförmåga, därför är det viktigt att komma vidare, säger hon.

Sätt ord på rädslan

Ett sätt att ta sig ur ångesten är att reflektera över rädslan och hitta ett sätt att förhålla sig till den. Det kan handla om att sätta ord på sina känslor.

– Att skriva, diskutera med människor i sin omgivning, läsa och lära sig mer.

Efter Trumps valseger fylldes sociala medier av kommentarer. Människor som uttrycker sin ilska, rädsla, glädje och avsky.

– Att ventilera sina känslor i sociala medier kan absolut vara ett bra sätt, men det finns alltid en risk för att samtalet blir svartvitt, säger Görel Hedtjärn och fortsätter;

– Man söker sig ofta till de som bekräftar ens egen världsbild.

Oroa inte barnen

Mattias Lundborg, docent i psykologi vid Umeås universitet, vill flytta fokus till barnen. När vuxenvärlden signalerar rädsla över världsläget och att Trump blivit president, blir barn och ungdomar uppskrämda i onödan, menar han. Eftersom vi faktiskt inte vet vad som kommer att hända är det onödigt att skapa en oro inför framtiden.

– Frågor från barnen ska naturligtvis bemötas, men inte med spekulationer, skriver han i ett pressmeddelande.

Han tycker i stället att vi vuxna bör förklara den demokratiska processen och lyfta fram att demokrati alltid är bättre än alternativet, oavsett hur reslutatet i ett val blir.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om