Så gör du om det brinner i skogen

Den extrema torkan har lett till flertalet skogsbränder den senaste tiden. Men vad gör man om man känner röklukt? Och hur ser räddningstjänstens bemanning ut? Vi har pratat med Peter Holm, inre befäl för Räddningstjänsten Östra Götaland.

Så här såg det ut när en skogsbrand härjade i Målstena, Åtvidabergs kommun, på lördagen.

Så här såg det ut när en skogsbrand härjade i Målstena, Åtvidabergs kommun, på lördagen.

Foto: Charlotte Boström

Östergötland2018-07-16 16:08

Väderläget med höga temperaturer och torka som följd har lett till ovanligt många skogsbränder den här sommaren. I lördags vid klockan 17.30 kom larmet om en skogsbrand i Målstena, Åtvidabergs kommun, efter ett blixtnedslag. Vid midnatt var branden under kontroll, men bevakning och eftersläckning fortsatte under natten fram till söndagskvällen. Då fortsatte bevakningen av markägaren. Omkring två hektar skog drabbades.

Läs mer: Skogsbrand efter blixtnedslag

Det råder så gott som extrem risk för skogsbränder runt om i hela landet.

– Om man tittar på värdena enligt ett program som mäter luftfuktigheten, markfuktigheten och vindförhållandena är det ett extremt läge. Det är snustorrt en halvmeter ned i backen, säger Peter Holm, inre befäl för Räddningstjänsten Östra Götaland.

Vidare berättar han att gnistbildning och vindförhållandena är avgörande för att det ska kunna utvecklas till en stor skogsbrand.

– Det kan till och med börja brinna längre ned i marken där det översta lagret består av fuktig myrmark, säger han.

På grund av den stora risken för skogsbrand råder det sedan en tid tillbaka eldningsförbud i hela Östergötland. Det innebär att du endast får grilla i en grill på din egen tomt och i iordningställda grillplatser där det inte finns någon spridningsrisk.

– Tar det sig kan det börja brinna på tio kvadrat inom loppet av några minuter. På 30 minuter har vi en fullt utvecklad skogsbrand om vi inte hunnit dit och påbörjat släckning.

Läs mer:Så mycket skog brann i fjol

Känner man röklukt ska man enligt Peter Holm börja med att lokalisera varifrån den kommer. Om det är en mindre brand, exempelvis i en papperskorg, ska man försöka släcka själv om det är möjligt. Detta för avlasta räddningstjänsten som kan ha större pågående insatser.

– Vi är tacksamma om folk kan hjälpa till med mindre insatser. Men brinner det i exempelvis skogen ringer man 112 direkt, säger han.

Peter Holm påpekar vikten av att vara aktsam och observant vid grillning, samt att hålla koll på information från exempelvis räddningstjänsten om rådande läge. Vid exempelvis en större skogsbrand kommer räddningstjänsten att gå upp i stabsläge. Det innebär att fler resurser kan frigöras och kallas in, såväl från den egna räddningstjänsten, men också från Försvarsmakten och andra räddninstjänster runt om i landet.

– Vid behov kan vi sätta in bandvagnar, men vi kan också ta kontakt med Försvarsmakten. Då kan vi exempelvis begära hjälp av hemvärnet eller i form av en vattenbombande helikopter om sådan finns tillgänglig. Även flygplan kan lyfta från Malmen ifall vi behöver en överblick av det brandhärjade området.

Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, kan också vara till hjälp vid en exceptionell situation. Då arbetar de framförallt med att stärka den nationella beredskapen, driva de olika aktörernas gemensamma hantering samt hjälpa till med såväl kompetens som material. Efter branden som rasade i Västmanland år 2014 har myndigheten och flertalet andra aktörer som varit inblandade dragit en viktig lärdom.

– Många aktörer sätter in mer resurser i ett tidigt skede jämfört med vad man gjorde under branden som härjade 2014, säger Petter Engelbertsson vid MSB:s presstjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!