Så gör du för att spara på vattnet

Vattentillgången i länet minskar – och värst är det för lantbrukare och husägare med egen brunn. Men hur hushåller man med vatten på bästa sätt? Bör man ta långa, svalkande duschar och fylla poolen?

Vattna inte växterna med dricksvatten, samla upp kranvatten eller eventuellt regnvatten och använd det istället. Källa: Livsmedelsverket och krisinformation.se.

Vattna inte växterna med dricksvatten, samla upp kranvatten eller eventuellt regnvatten och använd det istället. Källa: Livsmedelsverket och krisinformation.se.

Foto: Mostphotos/Montage

Östergötland2018-07-23 15:00

Svaret är enkelt: Nej. Sommarvärmen håller i sig och hettan leder till torka som påverkar tillgången av vatten. Att duscha länge eller fylla poolen rekommenderas därför inte.

Nu i slutet av juli har över 50 av Sveriges kommuner infört officiella bevattningsförbud, däribland Åtvidabergs kommun. I Östergötland drabbar den minskade vattentillgången främst de med egen brunn, och många lantbrukare lider av akut brist på foder till sina betande djur.

Länsstyrelsen i Östergötland meddelar att flöden i sjöar och vattendrag är mycket lägre än normalt, och att grundvattennivåerna i de mindre grundvattenmagasinen är mycket under normal nivå i större delen av länet. I de mindre magasinen går avsänkningen snabbt om inget regn kommer. Enligt SMHI är det risk för vattenbrist i medelstora avrinningsområden uppströms Glan.

Däremot är grundvattennivån i de större grundvattenmagasinen nära normal nivå eller under normal nivå i Östergötland; det råder ingen akut vattenbrist generellt i länet. Men att spara på vatten, eller att hushålla klokare med vatten, gör ändå stor nytta för samhället under torkan.

Varje människa behöver mellan tre och fem liter dricksvatten per person och dygn för att släcka törsten och klara den mest basala hygienen. Men idag använder svensken cirka 160 liter vatten per dag, varav tio liter till dryck och matlagning, enligt Livsmedelsverket.

De svenska myndigheternas hemsida krisinformation.se samt Livsmedelsverket ger råd om hur en kan hushålla med vattnet på bästa sätt.

Här är deras tips:

1. Fyll en tillbringare eller flaska med vatten och ställ in i kylen så får du kallt vatten.

2. Diska inte under rinnande vatten.

3. Diska med full maskin och välj eco-program.

4. Ta korta duschar istället för att bada i badkar.

5. Använd snålspolande duschmunstycke.

6. Låt inte vattnet rinna medan du tvålar in dig eller när du borstar tänderna.

7. Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar.

8. Vattna inte växterna med dricksvatten, samla till exempel upp eventuellt regnvatten och använd det istället.

9. Samla upp urspolat kranvattnet och använd till annat, som att vattna växter med.

10. Tvätta bara bilen hos en biltvätt där smutsigt vattnet samlas upp, renas och återanvänds.

11. När det är varmt kan man behöva dricka mycket vatten. Det ska man inte dra in på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!