– Ja, nu har regeringen reviderat länstalen, så nu har siffran för länet minskat från 1 315 till 870, säger Daniel Larsson, integrationsutredare på länsstyrelsen i Östergötland.
Norrköpings kommun har enligt den nya bosättningslagen fått tilldelat sig 91 personer som ska tas emot under året. En lite lägre andel på grund av att man tidigare tagit emot många personer som själva ordnat bostäder i kommunen. Linköping däremot får sig tilldelat 439 personer, vilket är ungefär hälften av alla som tilldelats kommunerna i Östergötland. Valdemarsvik har inte tilldelats en enda person, medan Finspång tilldelats 29 och Söderköping 50 personer.
– Det som styrt tilldelningen av antal platser är befolkningen, tidigare mottagande, men hänsyn tas också till hur självbosättningen har varit tidigare, säger Daniel Larsson, som menar att modellen för mottagandet har använts för att få en jämnare fördelning över hela landet.
Kenneth Edström, bostadssamordnare i Norrköping menar att med ett mindre antal hade kommunen kunnat göra en bättre insats.
– Vi tar vårt ansvar och vi kan hantera det här och hade det blivit 150 hade vi hanterat det också, säger han, men säger att i verkligheten kommer det troligtvis bli fråga om ytterligare 15 procent fler som kommer till Norrköping.
När det gäller tilldelningen till respektive kommun i Östergötland så har det tagits hänsyn till hur många av de som bosatt sig i respektive kommun med det som kallas EBO. EBO innebär att en asylsökande eller den som fått uppehållstillstånd har möjlighet att flytta till vilken kommun som helst om man har ordnat med ett eget boende där.