– Att varsla är det sista beslut man vill ta och den sista politiska åtgärd man vill genomföra. Men vi har ett väldigt tufft ekonomiskt läge, så vi har viss förståelse för att man behöver lägga ett varsel, säger Kaisa Karro och fortsätter:
– Men vi ser att det är ett alldeles för stort varsel.
Karro anser samtidigt att det inte är ett alternativ att höja skatten i nuläget.
– Framför allt inte utifrån hur väldigt många personers privatekonomi är väldigt tufft nu kopplat till inflationen.
S vill bland annat uppdra åt regiondirektören att presentera en kostnadsberäkning för samtliga vårdval och sedan presentera en plan på hur kostnadsdrivande vårdval ska fasas ut. Det största oppositionspartiet vill även att Marie Morell (M) ska skriva till regeringen och påtala vikten av att staten stöttar regionerna.
Miljöpartiet skriver i en så kallad protokollsanteckning att partiet "beklagar djupt att vi idag står inför en situation där varsel behöver läggas. Vi inser dock att det är helt nödvändigt." Miljöpartiet ställer sig "oreserverat bakom förslaget på reducering av personalkostnader."
Inte heller Centerpartiet motsätter sig att personal varslas.
– Dagens beslut är väldigt tråkigt. Underskottet har bara växt sen styret tog över, i kombination med att handlingsplanerna inte fått verkan. Mot bakgrund av detta inser vi Region Östergötlands behov av att varsla. Det vi hade önskat var ett omvänt förfarande där politisk prioritering av vårdutbud skett före beslut om varsel, säger Jenny Elander Ek (C), ersättare i regionstyrelsen, i en kommentar.
Vänsterpartiet är det enda partiet i Region Östergötland som helt motsätter sig beslutet att varsla personal. Jessica Eek (V) är partiets ledamot i regionstyrelsen:
– Vi ser att det på sikt saknas jättemycket personal inom välfärden. Bara under förra året så arbetade undersköterskorna övertid som motsvarar 75 heltidstjänster.
Istället vill V förbättra ekonomin med höjd skatt, besparingar och statsbidrag.
– Det är ganska mycket pengar, så flera olika projekt måste till för att det ska kunna lösas.
Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna bildar under mandatperioden det politiska styret i Region Östergötland. För att få egen majoritet har en sakpolitisk överenskommelse gjorts med Sverigedemokraterna.