Kritiken: M köpte SD:s stöd för 100 000 i månaden

S kritiserar M för att ha ändrat regelverket så att politiker i Region Östergötland kan få betalt utan att ha något särskilt ansvarsuppdrag. M menar att det krävs för att alla partier ska ha möjlighet att vara insatta i frågorna.

Marie Morell (M) och Martin Tollén (S) hör till dem som suttit längst i regionfullmäktige.

Marie Morell (M) och Martin Tollén (S) hör till dem som suttit längst i regionfullmäktige.

Foto: Jasmine Hübinette

Östergötland2022-11-24 16:00

Nu är det klart, SD får förtroendetid i form av två resurspersoner – politiker som får 75 procents arvode var, trots att de bara sitter i nämnderna som vanliga ledamöter.

– I Region Östergötland har vi en tradition som säger att en arvoderad tjänst hänger ihop med att man har en presidiepost. Man kan alltså inte försörja sig på att vara politiker utan att ha något uppdrag. Inte förrän nu, säger Martin Tollén (S).

Det började som ett beslutsärende i regionfullmäktige under onsdagen, en uppdaterad version av reglementet, men ledde till hätsk debatt.

– Vi kom ju överens om spelreglerna innan valet, för att alla ska veta vad det är som gäller, säger Martin Tollén (S).

I början av sommaren beslutades med bred enighet att Region Östergötland skulle ändra sitt reglemente. Nämnderna med tre presidieposter skulle istället få två, i enlighet med kommunallagen. Men nu har det nya styret – som består av M, KD, L och med stöd av SD – beslutat att regionens reglemente ska ändras igen.

Enligt ändringen ska majoritetspartier som inte får presidieposter ha rätt till förtroendetid som motsvarar 150 procents arvodering. Eftersom SD är enda majoritetsparti utan presidieposter får partiet hela potten som motsvarar arvode för drygt 107 000 kronor per månad.

– Så för att få majoritet har de köpt SD:s stöd för 100 000 kronor i månaden, säger Martin Tollén (S).

Hans parti får ingen förtroendetid alls. Som största oppositionsparti får Socialdemokraterna presidieposter i nämnderna och blir därmed utan förtroendetid. Potten på 120 procent får istället övriga tre oppositionspartier dela på.

Regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M), som leder det nya styret, tycker inte att det nya upplägget är avvikande.

– Det är så politik fungerar. Man förhandlar och skapar majoriteter. Det är snarast vi i Region Östergötland som varit unika fram tills nu, med färdiga ramar. Annars brukar politiska diskussioner börja med ett blankt papper där man successivt ritar upp ramar och villkor utifrån läget.

Hon förklarar varför ändringen behövs.

– SD ingår inte i ledningen, men är en förutsättning för majoriteten. Därför behöver de också få möjlighet att sätta sig in i ärendena. Dessutom behöver man ju finnas tillgänglig när det ska fattas beslut, ibland med väldigt kort varsel. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!