Det är en märklig fågelvinter. Rödvingetrastar hörs var man än går – ett långt sugande läte som skiljer sig från alla andra arter. Normalt sett flyttar rödvingetrasten till södra och västra Europa under oktober, men den här vintern har mängder med fåglar stannat kvar i Östergötland.
Olof Hjelm menar att det inte är svenska rödvingetrastar utan finska och framför allt ryska fåglar som flugit söderut och valt Sverige som övervintringsområde.
Varför har de blivit kvar här och inte fortsatt vidare ner i Europa?
– Det är nog en kombination av flera saker. Dels måste det ha varit en bra häckningssäsong, dels har hösten varit mild och många trastar har hållit sig kvar längre norrut än vad de brukar. Nu när det blev kallt och snö kommer fåglarna in till tätorterna där det finns mycket bär kvar på träden.
Rödvingetrasten äter normalt maskar, sniglar och insekter, men kan under vintern ställa om och livnära sig på framför allt rönnbär. De sällskapar ofta med björktrastar och stora flockar kan nu ses kring rönnbärsträden i exempelvis Linköping, Mjölby och Motala.
Chansen att se rödvingetrast på nära håll är god just nu eftersom fåglarna är fullt upptagna av att äta och inte bry sig så mycket om oss människor.
– Det är nog 15 år sedan senast vi såg en sån här invasion. Det är riktigt kul att se så här många fåglar stadsnära som vi har nu. Det tillhör inte vanligheterna, säger Olof Hjelm.