– Det är tre fina sågverk som vi har kvar, så vi säljer inte till annat än bra ägare. Det är ingen större brådska, säger Per Robert, vd för Rörvik Timber.
Rörvik vill således på sikt lämna sågverksbranschen och kommer därefter inte att ha någon rörelsedrivande verksamhet kvar.
Man är dock störste ägare (13 procent) i en annan sydsvensk sågverkskoncern, Berg Timber.
Per Robert säger att Rörvik för tre år sedan gjorde försök att köpa upp andra sågverk i södra Sverige, privatägda sådana.
– Vi kom aldrig igenom med de förvärv som vi ville göra. Därför lade vi om kurs och bestämde oss för att sälja av istället. Vi gjorde oss av med fyra sågverk under 2016.
Han framhåller att samtliga investeringsbeslut som tagits för de tre återstående sågarna fullföljs.
Den senaste storsatsningen är gjord i Linghem där en modern klentimmersåg togs i bruk förra våren..
Per Robert anser att samtliga de tre kvarvarande sågarna är välinvesterade.
– Just nu går de runt, men det är ingen lönsamhet i dem.
Det finns inte på kartan för Rörvik att lägga ner dem?
– Enda målsättningen är att försöka hitta andra ägare. Det är ingen stress i det här.
Varför anser ni att sågarna mår bättre av att få annan ägare?
– I södra Sverige finns det väldigt många sågverk. Det finns för många och det behöver bli en bättre industristruktur för att få upp lönsamheten. Ska den kunna skapas behöver det bli färre ägare.
Per Robert anser således att branschen är överetablerad.
– Med färre ägare till sågverken så kan de lägga investeringar där de lönar sig bäst medan andra läggs ned. På sikt blir det därmed färre sågverk.
Boxholmssågen (Rörvik Timber Boxholm) är koncernens största och har 37 anställda. Försäljningen har omorienterats från en allt svårare marknad i Nordafrika och Mellanöstern till Sverige och Europa. Det har krävt en omställning i produktionen från ren furusågning till ett blandsågverk, fur och gran.
Övergången från tvåskift till enbart dagjobb (enskift) förra vintern i sågverk och justerverk var en följd av att de tidigare mer fjärran belägna marknaderna blivit stendöda. Det återspeglade sig i att Boxholmssågen drog på sig väldigt stora lager. 33 personer sades upp.
Hur ser det ut i Boxholm idag?
– Den nya marknadsinriktningen slog igenom fullt ut först i slutet på 2016. Nu levererar vi fullt ut, säger Per Robert.
Det finns inga planer på att åter utöka skiftgången?
– Inte just nu.