– De flesta är väldigt positiva till beslutet om rökfritt område, sen är det så att tålamodet och följdsamheten inte alltid är den bästa, säger Stefan Ardell, hälsopedagog i region Östergötland.
Uppskattningsvis så vill 60–70 procent av rökarna i Sverige sluta, hindren är framförallt en låg motivation.
– Många jag pratar med skäms över att de röker. I grunden handlar det ändå om att själv vilja sluta röka, det går inte att bli tvingad till det. Är du inte motiverad så försök inte ens, det är min personliga åsikt, säger Stefan Ardell.
Det senaste halvåret har 20 personer ur personalen kommit till Stefan Ardell för att få hjälp med att fimpa för gott, i normala fall kommer två eller tre personer i halvåret. De gamla askkopparna ersattes vid årsskiftet av fimpa-här-stolpar vid infarterna till områdena. Målet är att ingen ska behöva utsättas för passiv rökning och att göra området runt sjukhusen trevligare.
– Samhället är på väg mot att bli mer rökfritt och det finns hjälp att få för att sluta. Motivation och att ändra sina vanor är viktigast. Om du förknippar kaffe och rökning till en viss plats så kan du prova att dricka kaffet någon annanstans, säger Linda Karlsson, hälsoprocessledare för projektet.
Hon trycker också på vikten av att rensa upp fimpar som ligger utanför askkoppar och på områden som ska vara fria från rökning.
– Om vi tar bort fimparna så minskar risken att någon annan använder platsen för rökning, säger Linda Karlsson.