På torsdagen fick Östergötland det första dödsfallet under den pågående coronaepidemin. Det var en kvinna i 95-årsåldern som dog på Universitetssjukhuset. Hon var positiv med covid-19 och hade en svår bakomliggande sjukdom.
– Det var väntat att vi förr eller senare skulle få ett dödsfall i Östergötland, även om det i det här fallet är osäkert att covid-19 är den direkta orsaken, säger biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg
Antalet smittade i länet har ökat snabbt under de senaste dagarna. På torsdagen uppgavs 88 personer i Östergötland vara smittade. På fredagen hade den siffran ökat med 33 personer till 121 konstaterat smittade. Tre av de smittade fick på fredagen intensivvård på US, respektive Vrinnevisjukhuset.
– Vi är i en stadig ökning av positiva fall. Smittan finns ute i samhället på olika ställen. Vi har också fler inlagda nu, säger Magnus Roberg.
Hur är situationen inom sjukvården?
– Procentuellt sett är det inte så många som är inlagda. Vi har ett 20-tal personer som är inlagda just nu och vi har knappt 900 vårdplatser i länet. Det är bara tre som behöver intensivvård.
Hur kommer situationen att utvecklas i Östergötland under den kommande tiden?
– Vi tittar efter en normal epidemikurva som det här sannolikt kommer att följa. Enligt en del teoretiska modeller tror vi att antalet smittade kommer att öka under en period av två månader. Vi räknar med en topp i påsk eller strax därefter.
Hur förbereder sig vården inför det?
– Det vi vill göra är att försöka förskjuta toppen och göra den lite mindre. Målsättningen med vårt arbete är att det inte ska komma in så många sjuka patienter per dag.
Hur åstadkommer ni det?
– Det handlar om att hålla socialt avstånd och det gäller speciellt äldre. Man kanske inte ska delta i de här jättestora reseströmmarna till fjällen på påsklovet. Det är ett viktigt budskap att man inte gör några onödiga resor.
Enligt en prognos kan 60 procent av invånarna i Östergötland smittas av coronaviruset. Men endast en mindre andel kommer att bli så sjuka att de behöver sjukvård.
– Det där är en siffra som är svår att kommunicera. En stor del av det här viruset kommer att dra igenom befolkningen utan att de märker av det. Om man tittar på hur det ser ut i Kina så har det varit ungefär en procent av de smittade som söker sjukvård, säger Magnus Roberg och fortsätter:
– 60 procent skulle betyda cirka 250 000 invånare i Östergötland. Men det är max en procent som kommer att behöva sjukvård. 99 procent kommer inte att märka att de är smittade.
Hur rustar sjukvården inför den topp som kan komma runt påsk?
– Allt arbeta går ut på att möta det. Vi ser till att ha vårdplatser. Det som är svårt att förutse är hur mycket personal som är borta på grund av vård av sjukt barn och egen sjukdom. Det mest kritiska är att få personalen att räcka till.
Kan det bli fler dödsfall?
– Rent statistiskt kommer vi att få se fler dödsfall. Det ser vi även under en normal influensasäsong. Det drabbar de äldre som ligger i slutet av sin livsbana. Det här låter som att alla äldre ska dö, men så är det inte. Två tredjedelar av alla som är över 65 år kommer att få en väldigt mild sjukdom. Majoriteten av de äldre kommer att få en mild sjukdom, säger Magnus Roberg.