Region Östergötland är en av de regioner som har flest överbeläggningar. Det avspeglas också i ett högt antal utlokaliserade patienter, alltså patienter som vårdas på avdelningar där de normalt inte skulle vårdas. Dessutom har regionen i flera år legat över genomsnittet för riket när det gäller vårdrelaterade infektioner vilket är den vanligaste typen av vårdskada.
– Tyvärr ser vi att utlokaliseringar kommer att fortsätta vilket givetvis inte är ett önskat tillstånd varken för patient, närstående eller medarbetare, säger AnnSofie Sommer, chefläkare på Universitetssjukhuset och som är en av de ansvariga för patientsäkerheten.
Förra året satte regionledningen extra fokus på just patientsäkerheten, vilket framgår i rapporten Patientsäkerhetsberättelse 2018. I en färsk rapport redovisar dessutom regionens egna revisorer en rad brister i regionens arbete med vårdskador. Anställda vittnar om att patienter som utlokaliserats saknar fasta vårdteam och att de inte prioriteras vid läkarronder vilket är faktorer som ökar risken för infektioner.
– Vid den senaste sammanställningen ses det på nationell nivå en minskning av vårdskadorna. Och rörande vårdrelaterade infektioner så har ett omfattande arbete gjorts inom området. Trots detta så har frekvensen inte gått ned vilket är mycket otillfredsställande, säger AnnSofie Sommer.
Totalt drabbades i genomsnitt 12,9 procent av de östgötska patienterna i slutenvården av en vårdrelaterad infektion. Motsvarande för siffra för riket är 8,9 procent.