Planeringen för att vaccinera östgötarna mot covid-19 pågår för fullt. Region Östergötland har tidigare uppgett att man ser över om externa lokaler kan användas. Någon centralisering där alla går till ett och samma ställe är inte aktuellt. I stället vill man se en geografisk spridning för att minska resandet i länet.
Bygdegårdarnas riksförbund har nu skickat brev till regionerna där de står redo att bidra med lokaler. I Sverige finns totalt 1 400 bygdegårdar varav 40 finns i Östergötland.
– Vi har inte fått någon annan återkoppling annat att de har skrivit att de tar emot erbjudandet, säger Lars Nilsson, ordförande i Östergötlands bygdegårdsdistrikt.
– Vi är en resurs som finns att tillgå om regionen vill ge sig ut och använda bygdegårdarna vid vaccineringen.
Placeringarna av bygdegårdarna varierar i länet, de finns både centralt och på landsbygden. De är också av varierande storlek.
– Personer som bor runtom skulle kunna uppmanas att komma till bygdegården där det ofta är möjligt att ha en ingång och en annan utgång. Regionens personal kan utföra vaccinationerna i bygdegårdarna, säger Lars Nilsson.
På vissa håll har bygdegårdar redan använts av primärvården, enligt Lars Nilsson, bland annat i samband med svininfluensavaccineringen.
– Vi är ideella krafter som gärna ser till att hjälpa till fika och underlätta för människor som jobbar hårt för att vi alla ska få det bra.
I landets bygdegårdar finns drygt 240 000 enskilda medlemmar organiserade. Av landets 290 kommuner finns det bygdegårdar i 250 kommuner. Vid årsskiftet 2019/2020 var 1 447 föreningar anslutna till riksförbundet.
– Vi vill gärna ställa våra lokaler till förfogande för att underlätta för sjukvården, säger ordförande Lars Nilsson från Östergötlands bygdegårdsdistrikt.
En utmaning blir förvaringen av vaccinet som kräver låga frystemperaturer.
Rickard Lundin, från Region Östergötlands, särskilda sjukvårdsledning, säger i en kommentar:
– Vi har fått erbjudandet och är tacksamma för det. Vår fastighetsorganisation kommer att svara på erbjudandet när man undersökt behovet.
Region Östergötland förväntar sig att få 30 000 vaccindoser under januari, vilket vi tidigare har berättat om. Vaccinet kommer troligtvis att ges i två doser och först kommer personer som bor på särskilda boenden, personer med hemtjänst samt vård- och omsorgspersonal att vaccineras.