På torsdagsmorgonen presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten beskedet att det nu är dags att ta bort alla restriktioner. Dessutom ska covid-19 inte längre klassas som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Formellt är det ett beslut som kommer att fattas av riksdagen och väntas träda i kraft i månadsskiftet mars/april enligt socialminister Lena Hallengren.
Lennart Svensson är professor i virologi vid Linköpings universitet. Han delar regeringen och Folkhälsomyndighetens uppfattning om att det är dags att ta bort restriktionerna:
– Restriktionerna har spelat ut sin roll. Vi har ju haft dem ett tag och de har inte lyckats begränsa smittspridningen. Smittspridningen är redan så omfattande. Då är det ingen vits att ha kvar restriktionerna.
Han är ändå noga med att det finns vissa delar där det är viktigt att man är fortsatt försiktig:
– De som är immunsvaga, äldre och sjuka, behöver fortfarande skyddas. Därför tycker jag att det är viktigt att man har vissa skyddsåtgärder kvar inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorg.
Vad tror du kommer att hända med viruset nu?
– Det här är något som vi virologer tittar på. Som jag sa för snart ett år sedan, jag tror att det kommer att bli snällare och endemiskt, alltså att det stannar kvar som ett förkylningsvirus. Generellt brukar virus successivt tappa sin förmåga att orsaka svår sjukdom och död, så mycket talar för att även detta blir mildare. Det vi ser nu är ju en utplaning av virusets effekt.
Endemiska virus är sådana som finns kvar hos oss hela tiden, som vanliga förkylningsvirus. Professorn är ändå tydlig med att mycket fortfarande är ovisst om virusets framtid.
– Vi har inte haft så många pandemiska virus som blivit snälla. Det är jätteovanligt att det blir en pandemi. Det här är dessutom första gången som ett coronavirus blir pandemiskt. Det innebär att det blivit globalt och hållit sig kvar. Därför kan vi inte veta med säkerhet hur det kommer att utvecklas framöver.
Mot bakterier finns ju antibiotika, som var en av 1900-talets stora upptäckter. Det bästa medlet mot virus är vaccin, enligt professorn.
– Ofta är skadan redan skedd när man får symptom, så det är inte så stor poäng att behandla då. Inte mot kortvariga virusinfektioner i alla fall, säger Lennart Svensson.
Karin Festin är biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland. Hon inväntar mer information, men känner sig övertygad om att Folkhälsomyndigheten har fattat beslutet efter noggranna avvägningar.
– Det är svårt med perfekt tajming, men vi måste kunna vila i att det är en bra bedömning. I Östergötland har vi inte någon unik situation som skulle kräva något annat än att restriktionerna kan tas bort.
Samtidigt är smittspridningen fortfarande omfattande i samhället.
– Det är absolut mycket smittspridning, men om vi tittar på vården så är inte den alls lika hårt belastad av covidpatienter som tidigare under pandemin. Många av de som vårdas med covid-19 är där av andra skäl. Trots det är vården hårt belastad av sjukfrånvaro och personalen är utmattad efter en lång pandemi.
Vad händer nu?
– De exakta formuleringarna är inte färdiga än, så vi inväntar besked från Folkhälsomyndigheten. Det viktigaste även framöver är att man tar vaccinet och stannar hemma om man har nytillkomna symptom och inte går tillbaka till jobbet förrän man känner sig bättre, säger Karin Festin.