På SMHI:s hemsida finns massor av intressant statistik tillgänglig under rubriken "Hur var vädret". Här kan man bland annat se vilken dag som var den varmaste septemberdagen i Linköping. Den inföll 10 september 1865, när 28,5 grader uppmättes.
I Norrköping inföll den varmaste septemberdagen så sent som 1 september 2019 – då var det 27,8 grader.
Men dessa rekord är nu i fara: högsommarvärme är på väg in över Sverige söderifrån och prognosen pekar i skrivande stund (tisdag eftermiddag) på att det kan bli 30 grader varmt i både Linköping och Norrköping.
– Precis, det skulle kunna bli septemberrekord, säger meteorologen Max Schildt på SMHI, och tillägger:
– Man ska ju ha med sig att de här riktigt gamla rekorden från mitten av 1800-talet, när man tog de måtten hade man en helt annan mätutrustning. Den är mycket bättre i dag, så man får väl ta de här gamla mätvärdena med en nypa salt. Men det är riktigt att onsdag–torsdag kan vi närma oss 30 grader, och möjligen utmana de här septemberrekorden.
Orsaken till värmeböljan är två samverkande väderområden: ett högtryck i öster och ett lågtryck i väster. Max Schildt förklarar att luften alltid roterar medsols runt högtryck, och motsols kring lågtryck: "De ligger som två skovelhjul och ger oss sydliga vindar som för upp varm luft från kontinenten".
– Det är förstås många som tycker att det är härligt med värme, och det får man tycka, men saker att ta med sig är väl att brandrisken är stor ute i skog och mark, påpekar Max Schildt.
– Och värme är påfrestande för hälsan, särskilt för äldre, gravida och folk med underliggande sjukdomar. Det är viktigt att man håller sig i skuggan, dricker vatten och vädrar ut nattetid så gott det går.
Mer normal septembervärme är omkring 25 grader, och tittar man längre tillbaka i statistiken blir de riktigt varma septemberdagarna mer sällsynta.
– Men på grund av den globala uppvärmningen har vi en ständig förskjutning, säger Max Schildt, som understryker att vi inte kan slå fast att en enskild väderhändelse beror på klimatförändringarna.
– Men mänskligheten har ju definitivt påverkat hela klimatsystemet med stora mängder växthusgas. Det man kan säga är att i framtiden väntas det varmare somrar och högre extremer. Det som normalt brukat vara sommartemperatur börjar komma lite tidigare på våren och stannar lite längre på hösten. Sommarhalvåret breder ut sig medan vintern krymper ihop.