Rekordstort sparpaket väcker stark kritik

Något måste göras för att få bukt med underskotten i hälso- och sjukvården. Men listan med åtgärder skapar stor oro utanför den styrande koalitionen.

Oppositionsrådet Marie Morell (M) har tillsammans med KD skrivit ett tilläggsyrkande och pekar på en rad oklarheter i beslutsärendet.

Oppositionsrådet Marie Morell (M) har tillsammans med KD skrivit ett tilläggsyrkande och pekar på en rad oklarheter i beslutsärendet.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2018-03-27 20:00

Åtgärdspaketet saknar tydliga konsekvensanalyser trots att regionstyrelsen tidigare fattat beslut om att regiondirektören skulle redovisa dem till styrelsemötet i mars. Exempelvis framgår det inte vad som händer när vakanser inte ska tillsättas.

– Risken är att de som är kvar i vården får ännu mer att göra när färre ska dela på arbetsbördan, säger Emil Broberg (V), gruppledare i Region Östergötland.

Det är ett historiskt stort besparingspaket. Emil Broberg jämför med när dåvarande landstinget år 2003 stängde förlossningen i Motala och drog ner på akuten i Norrköping och Vrinnevilistan bildades.

– Då skulle 300 miljoner kronor sparas. Nu ska vi spara 400 miljoner och det är bara första steget i sparbetinget. Det finns ett beslut om att spara ytterligare 300 miljoner kronor de kommande tre åren enligt majoritetens budget.

Men trots den rekordstora besparingen kommer ingen av de listade åtgärderna behöva något beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Det är inte okej när man gör på det här sättet när det handlar om så mycket pengar, säger Emil Broberg

De återkommande underskotten visar att hälso- och sjukvården är underfinanseriad enligt Emil Broberg. Därför vill V höja skatten med 55 öre till 2020 vilket skulle tillföra 528 miljoner kronor inom tre år. I dagsläget betalar varje östgöte 10,70 kronor.

– Region Östergötland skulle ändå fortsätta ha den lägsta skatten i Sverige, säger Emil Broberg.

Konsekvensanalyser efterlyses även av M och KD. De är väldigt tveksamma till om man kommer att få ut de pengarna som anges i åtgärdspaketen.

– Det är jättebra åtgärder, det är klart att vi ska få ned vårdrelaterade infektioner. Men ska det ge pengar på sista raden så handlar det om att säga upp folk, säger Marie Morell (M), andre vice ordförande i regionstyrelsen.

M och KD har inte lagt fram något eget alternativ till styrelsen utan har föreslagit en rad arbetssätt, bland annat att inrätta en tillfällig parlamentarisk arbetsgrupp mellan regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden för att se att uppdragen som HSN ger till sjukvårdsverksamheterna går i takt med de åtgärder som regionstyrelsen beslutar.

Sverigedemokraterna stöttar åtgärdsplanerna men anser att vårdkrisen inte kan lösas på enbart regional nivå. Därför har de efterfrågat en samordnad nationell krishantering för svensk hälso- och sjukvård.

Regionstyrelsens ordförande Mats Johansson (S) anser att koalitionen tar ett stort politiskt ansvar.

– De här åtgärderna är analyserade på enheterna och vi anser att den ordningen är korrekt. Jag anser att är rimligt att det mesta arbetet måste ske i verksamheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!