Invasiva bakterier drabbar Östergötland hårdast

Invasiva streptokocker är bakterier som kan orsaka allvarliga infektioner. I år har spridningen av dem varit den största uppmätta någonsin i Sverige, och Östergötland har varit det värst drabbade länet i landet.

Karin Festin är biträdande smittskyddsläkare på Region Östergötland.

Karin Festin är biträdande smittskyddsläkare på Region Östergötland.

Foto: Per Wahlgren, Region Östergötland/Dennis Petersson

Östergötland2023-12-29 08:30

Det är vad som framgår av Folkhälsomyndighetens senaste siffror från december. Hittills har 74 fall av invasiva streptokocker rapporterats i länet. Omräknat blir det 15,68 fall per 100 000 invånare, den högsta siffran bland samtliga län.

Streptokocker leder i den absoluta majoriteten av fall till sjukdomsförlopp som inte kräver vård, exempelvis vanlig halsfluss. Om bakterierna däremot får stor spridning i kroppen klassas de som invasiva, och kan leda till allvarlig sjukdom, som blodförgiftning. Det förekommer även fall då bakterierna sprids i muskulaturen och orsakar utbredd vävnadsdöd – då talas det i folkmun om så kallade köttätande bakterier.

Karin Festin, biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland, menar dock att statistiken kring de här bakterierna kan lida av brister.

– Det är lite klurigt, för vi har bett om att man ska anmäla i större utsträckning, och vi har inte hunnit kvalitetssäkra siffrorna. Så det kan vara så att det är flera fall som är anmälda som egentligen inte ska anmälas som invasiva streptokocker, säger hon.

undefined
Karin Festin är biträdande smittskyddsläkare på Region Östergötland.

Hur statistiken ser ut när den dubbelkollats återstår alltså att se. Att de invasiva streptokockerna blivit vanligare i år än tidigare år, då ändrade beteendemönster till följd av pandemin höll spridningen nere, står däremot klart.

Hur har det påverkat vården att den här typen av bakterier fått större spridning?

– Varje enskilt sådant här svårt fall kan ju rent psykologiskt vara väldigt jobbigt för vården, för patienterna är ju väldigt svårt sjuka. Det är svåra septikemier (blodförgiftningar, reds. anm.), svåra hudinfektioner där man behöver operera många gånger, säger Festin och tillägger:

– Men i övrigt är det inte så pass många fall att just dessa tillstånd belastar vården i stor uträckning. Sen är det klart att det blir sten på börda om det är väldigt mycket covid, influensa och RS.

För att minimera spridningen av invasiva streptokocker har smittskyddsläkaren tydliga råd:

– Se till att man när man umgås med andra i så stor utsträckning som möjligt är frisk och har hel hud och inga infektioner i nagelband eller hud, att man inte går till skola eller dagis när man är sjuk. Och sen naturligtvis att om man märker att det här bara går runt i familjen så kan det vara läge att prata med sin vårdcentral om att ta ställning till att behandla alla i familjen på samma gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!