I videon förklarar smittskyddsläkaren Karin Festin hur du kan undvika att få bakterien.
Mykoplasma leder i första hand till förkylningssymptom men kan hos vissa ge lunginflammation och rekordmånga vårdas nu på sjukhus, rapporterar Ekot. Den stora spridningen kan bero på flera saker enligt Karin Festin, biträdande smittskyddsläkare i Östergötland.
– Bakterien sprider sig så att vi får riktiga mykoplasmaår var fjärde eller var femte år. I år har det blivit särskilt stor spridning och det kan bero på att bakterien spred sig väldigt lite under pandemin, säger hon.
Att vi under pandemin var noga med att tvätta händerna och hålla avstånd påverkade inte bara spridningen av covid utan också av andra smittor, så som mykoplasma. Den stora spridning vi ser nu kan alltså bero på att vi inte är lika resistenta mot bakterien.
– Om inte så många har träffat på det finns det en större mängd som är tillgängliga för smittan och då sprids det i sin tur ännu mer, säger Karin Festin.
Bakterien påverkar unga vuxna mer än andra och vid allvarliga symptom kan man behöva antibiotika för att bli frisk.
– De runt 20-30 år är de som oftast får mykolasma med mer påtagliga symptom. Alla kan drabbas men av någon anledning är det i den åldern man brukar få som mest symptom, en ålder då man annars är generellt frisk och kry.
Hur ser läget ut i Östergötland?
– Östergötland följer resten av nationen, vi är inte annorlunda på något sätt utan mykoplasman ökar även här.