– Ta för vana att alltid ha ett par kondomer i byxfickan eller handväskan, lyder smittskyddsläkare Britt Åkerlind handfasta råd för att undvika smittan.
Antalet gonorréfall har ökat stadigt bland östgötarna de senaste åren, något som bekymrar Britt Åkerlind. Sjukdomen överförs via samlag och behandlas med antibiotika. Men då den bakterie som orsakar gonorré visat sig ha förmågan att förändra sig finns risk för resistensproblem.
– Vi funderar kring vad som händer om vanlig antibiotika inte biter längre. Hur kommer sjukdomen att utvecklas?
I dagsläget är det viktigt med snabb behandling för att minska risken för svårigheter att få barn senare i livet.
Könssjukdomen är vanligast i åldersgruppen 20-24 år och gruppen män som har sex med män.
– En teori gällande den senare är att många lägger bort kondomen i och med att HIV inte är lika skrämmande längre.
Men även det nya provtagningssättet kan vara en orsak till antalet ökade anmälningar. Tidigare testades gonorré och klamydia var för sig. Nu testas man för bägge vid misstanke om någon av dem.
– Det gör att vi fångar upp fler, säger Britt Åkerlind.
För att motverka att sjukdomen sprider sig tror hon att det preventiva arbetet måste bli bättre, inte minst ute i skolorna.
– Tydligare och tidigare information behövs.
Även i riket i stort har antalet anmälda fall av gonorré ökat. 1 781 fall under 2016, vilket är den högsta siffran på 30 år.
Sjukdomen ingår i smittskyddslagen, vilket innebär att den som vet eller misstänker att hen har sjukdomen, är skyldig att testa sig. Visar testet positivt, måste personens senaste sexpartners kontaktas och testa sig.