Föreningen Tåkerns fältstation arbetar med inventeringar och naturskydd i och kring Tåkern. Under lördagen räknade föreningen simfåglar som en del i den samordnade europeiska räkningen av simfåglar. Antalet knölsvanar räknades till 3 600, vilket är ett nytt rekord vid Tåkern.
– Knölsvanen är vegetarian och äter undervattenväxter. Eftersom att Tåkern är isfri och relativt grund finns det gott om mat. Vi får gå tillbaka till vintern 2008 för att hitta en så pass isfri vinter vid sjön, säger Lars Gezelius som samordnar räkningen vid Tåkerns fältstation.
Antalet knölsvanar vid Tåkern har ökat under hela 2010-talet och om man jämför med 1980–90 talet är siffran nu fördubblad.
– Vår slutsats är att förändringen beror på mildrare vintrar och klimatförändringar.
Det var 53:e gången i ordningen som Tåkerns fältstation inventerade vid Tåkern och syftet är att hålla koll på europas bestånd av fåglar och växter.
– Resultaten hjälper oss att se hur det står till med miljön samt att det hjälper till i planeringen av samhället.
Varför är det just svanar som stannar i Tåkern?
– Det finns givetvis många andra fåglar här också men svanar är stora till volymen och tål kyla bättre än andra fåglar. Om de kan undvika att flyga och på så sätt spara energi och näring gör de gärna det.
Vart tar svanarna vägen om Tåkern skulle frysa till?
– De skulle röra sig söderut. Många hade nog tagit sig till Vättern, säger Lars Gezelius.