Dygnspriset på el i elområde-3 −0,10 kronor på denordiska elbörsen Nordpool. Det är det lägsta dygnspriset sedan åtminstone 2019., rapporterar nyhetsbyrån Newsworthy.
Jämfört med i går sjunker elpriset med 0,31 kronor per kilowattimme.
Hushåll och företag i Östergötland med timdebiterade avtal betalar som mest 0,16 kronor per kilowattimme mellan klockan noll och ett då timpriset är som högst.
Minuspriser på el är ovanliga, men har börjat förekomma allt oftare de senaste åren, rapporterar Newsworthy.
Minuspriset påverkar framför allt elkunder med timavtal. Konsumenter betalar även energiskatt och moms på elpriset, men under den billigaste timmen landar priset fortfarande på minus: −0,36 kronor per kilowattimme. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som lägst, betalar omkring 73 öre för den som har ett elavtal med timpris.
Även om elpriserna i dag alltså är förhållandevis låga så har de stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,10 kronor någon enskild timme.
De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,59 kronor per kilowattimme, alltså ungefär tre gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,08 kronor per kilowattimme.
Under det senaste året har det varit markanta skillnader i pris mellan de fyra olika prisområdena. Men just i dag är snittpriset detsamma i hela landet, enligt Newsworthy.
Priserna är rekordlåga i södra Sverige i elområd-4, enligt Elbörsen Nord Pool. Det framgår dock inte om eftermiddagsnoteringen på –69,1 klockan 14–15 är rekord även i elprisområde-3.
Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på elhandelsbolaget Bixia, förklarar de låga priserna så här:
– Det beror bland annat på en kraftfull överproduktion och en förbrukning som är väldigt låg, säger Johan Sigvardsson till Sveriges Radio Kronoborg.
Han lyfter även fram att det blåser mycket i Norden över lag, numera i synnerhet under eftermiddagarna. Utbyggd solkraft och vindkraft i Europa är också en bidragande orsak, enligt Johan Sigvardsson.