Regionstyret får allvarlig kritik: "Påtagliga brister"

Det sittande styret i Region Östergötland får nu svidande kritik av de förtroendevalda revisorerna. Bristerna är så pass allvarliga så att revisorerna vidtar en ovanlig åtgärd – och riktar en anmärkning mot regionstyrelsen. "Det tillhör inte vanligheterna", säger revisionens ordförande Per Petersén.

Regionstyret, med bland andra Alexander Höglund (L), Per Larsson (KD) och Marie Morell (M), får nu svidande kritik från de förtroendevalda revisorerna. "Det är självklart väldigt tråkigt", säger Marie Morell.

Regionstyret, med bland andra Alexander Höglund (L), Per Larsson (KD) och Marie Morell (M), får nu svidande kritik från de förtroendevalda revisorerna. "Det är självklart väldigt tråkigt", säger Marie Morell.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2024-04-15 05:00

Region Östergötland har tio förtroendevalda och oberoende revisorer vars uppgift är att kontinuerligt granska politikernas arbete. Varje år, i samband med bokslutet, ska revisorerna bedöma om verksamheten skötts på ett korrekt sätt och om de ledande politikerna ska beviljas så kallad ansvarsfrihet. Om ansvarsfrihet nekas brukar de styrande politikerna själva välja att avgå.

undefined
Revisionens ordförande Per Petersén konstaterar att anmärkningen både är ovanlig och allvarlig.

Nu, på tisdag i nästa vecka, ska regionfullmäktige i Östergötland fatta beslut om bokslutet och ansvarsfriheten för 2023. Inför beslutet har revisorerna valt att rikta svidande kritik mot regionstyret – framförallt på grund av en misskött ekonomi.

"Regionen har under många år haft stora tillgänglighetsproblem och revisionen vill även i år påtala att detta är en brist utifrån ett medborgarperspektiv. Vidare finns det brister i exempelvis IT-styrning som revisorerna konstaterat i en fördjupad granskning under året. En genomförd nulägesanalys under revisionsåret pekar på brister i produktivitet och en otillfredsställande nettokostnadsutveckling över tid", inleder revisorerna och fortsätter:

"Revisionen bedömer att styrelsen har stora brister i måluppfyllelsen avseende ekonomi. Styrelsen har under året beslutat om övergripande åtgärder men utifrån utfallet kan vi konstatera att konkreta effekter inte uppnåtts. Ekonomistyrningen har inte varit tillräcklig. Utifrån ovanstående konstaterar revisorerna också att det finns påtagliga brister i styrning och intern kontroll av ekonomi".

undefined
Revisorerna skickar också skarp kritik på hälso- och sjukvårdsnämnden. "Revisionen konstaterar att hälso- och sjukvårdsnämnden redovisar en svag måluppfyllelse i sin årsredovisning. Revisionen är kritisk till nämndens svaga måluppfyllelse. Flera uppdrag har inte genomförts. Viktiga tillgänglighetskrav har inte uppnåtts", skriver revisionen.

Revisorerna föreslår förvisso att politikerna ska beviljas ansvarsfrihet – men de väljer att vidta en annan allvarlig åtgärd. De riktar nämligen en så kallad anmärkning mot regionstyrelsen. Något som är ovanligt.

– En anmärkning är ytterst allvarlig. Det är långt ifrån tomma ord och om regionfullmäktige delar vår uppfattning om en anmärkning är det en hemläxa för regionstyrelsen. Då måste man rätta till bristerna – det måste till krafttag. Bristerna kan inte ligga kvar under 2024 – som vi snart är halvvägs igenom, säger revisionens ordförande Per Petersén.

Om det är samma läge vid nästa bokslut, finns det risk för att ni inte beviljar ansvarsfrihet?

– Ja, blir det ingen ändring, då får man ta till sig det. Men varje år är en ny prövning och det är i slutändan regionfullmäktige som äger frågan. Men visst är en anmärkning allvarlig och det tillhör inte vanligheterna.

Vad beror de här bristerna på?

– Vi skriver tydligt att det finns brister i styrning och intern kontroll av ekonomin, det säger en hel del. Man styr uppifrån och hela vägen ned – och när får beslut effekt ute på golvet? Det finns ett glapp där.

Handlar det om hur organisationen ser ut?

– Det ska inte jag uttala mig om. Men de uttalanden som regiondirektören har gjort och de beslut som man har fattat under den senaste tiden står ju för någonting, säger Per Petersén.

undefined
Marie Morell (M) konstaterar att styret har vidtagit flera åtgärder för att förbättra situationen men att de ännu inte fått effekt. "Det är tråkigt att det inte finns med i revisorernas bedömning", säger hon.

Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande, ser allvarligt på anmärkningen.

– Det är självklart väldigt tråkigt att få en anmärkning. Det är ingenting som man vill ha och något som man absolut gör allt man kan för att undvika. Vi har haft en tuff situation under 2023 och revisionen hänvisar såklart till underskottet i hälso- och sjukvården. Nu har vi vidtagit väldigt många åtgärder och det är väl tråkigt att det inte finns med i revisorernas bedömning, säger hon.

Varför gör man allt för att undvika en anmärkning?

– Man vill ha en så kallad ren revisionsrapport. Det är en kvalitetsstämpel på verksamheten. En anmärkning visar att vi inte har klarat av att nå de mål vi själva har satt upp.

Vems är ansvaret?

– Nu är det visserligen vi som har styrt under 2023 men många av de rapporter som revisorerna hänvisar till handlar om verksamhet som drevs förra mandatperioden. Jag tror att alla i regionfullmäktige känner att de är ansvariga och medskyldiga på olika sätt.

undefined
"Det är anmärkningsvärt att revisionens kritik innehåller så skarpa skrivningar men det är inte förvånande att de lämnar en anmärkning. Ekonomin går ju åt helvete", säger Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet i Region Östergötland.

Vad behöver ni göra för att inte få en anmärkning/nekad ansvarsfrihet nästa år?

– Vi tar det här på fullaste allvar och ser naturligtvis samma problembild som revisorerna. Det är därför vi vidtar åtgärder, det är därför ett varsel ligger och det är därför vi har ett hyrstopp. Vi har dessutom ändrat om i organisationen. Allt syftar till att nå ett nytt nuläge där vi får upp vår tillgänglighet och där vi kan leverera en vård med god kvalité.

Karta: Region Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!