Planen är att vaccinationerna mot covid-19 i Östergötland ska dra igång i januari. Men då gäller det att logistik och organisation finns på plats. Nu höjer oppositionen ett varnande finger för att planeringen helt ligger utanför politikens kontroll. Allt går via regionens särskilda sjukvårdsledning där bland annat vårddirektörer och smittskyddsläkaren ingår. På senare tid har M och KD vid ett flertal tillfällen kritiserat regionens hållning som gör att Östergötland har så låga testvolymer.
Under hela pandemin har Region Östergötland legat lägst i Sverige på Folkhälsomyndighetens rankningslista på antal utförda tester sett till befolkningsstorlek - oavsett om labbmaskiner har fungerat eller inte. Ingen bred testning görs vilket smittskyddsläkaren poängterade senast häromdagen i en intervju.
Det gör att Östergötland går mot strömmen eftersom både regering och Folkhälsomyndigeten uppmanat regionerna att få upp testningsvolymerna. Genom överenskommelsen med Sveriges kommuner och regioner, SKR har regionerna dessutom tagit på sig att genomföra en storskalig testning.
Den 8 december gjordes en ny överenskommelse mellan regionerna via SKR som rör vaccinationerna. Nu vill KD och M säkerställa att Östergötland är tydlig med att man har för avsikt att följa de nationella målen. Därför vill de ha det formulerat i de planer som rör vaccineringen.
– Det kan inte bli så en gång till att Östergötland utmärker sig och har en helt annan strategi vilket det faktiskt har blivit med testningen. Vi ligger jättelångt efter testkapaciteten, säger oppositionsrådet Marie Morell.
Därför har M och KD gemensamt lagt fram ett nämndinitiativ på sammanträdet i regionstyrelsen den 10 december. (Det är ett formellt sätt för enskilda eller flera ledamöter att väcka ärenden i nämnderna.)
– Orsaken till varför vi ville lägga det här nämndinitiativet är för att vi från politiken ska fastställa vad vi har för målsättning med vaccinationen. Det grundar sig egentligen på att vi inte har haft någon möjlighet att påverka den målbild som regionen har satt upp med testningen. Den har aldrig varit uppe för beslut eller diskussion i politiken utan den är helt tagen utav regional sjukvårdsledning och smittskydd med flera. Det är likadant med de planer man har gjort nu, de får inte vi ens se. Jag har bett att få dem dokumenten, men får dem inte.
Nämndinitiativet handlar om att regionen bör fatta ett övergripande beslut om vilken inriktning regionen ska ha när det gäller vaccinationsinsatsen. M och KD vill att det klart ska framgå att Region Östergötland har som inriktning i sitt arbete med vaccination mot covid-19 ska följa de mål, åtaganden och rekommendationer som beslutats nationellt.
Pandemin är unik på så sätt att en tjänstemannaledning har fått styra regionen under lång tid. Det har fått Marie Morell att fundera på hur beslutsprocessen ser ut med tanke på att regionstyrelsen är ytterst ansvarig för Region Östergötland.
– Vi är en politiskt styrd organisation, det är vi som behöver bestämma, inte i detaljfrågor, men måste vara dem som ger den övergripande inriktningen på hur man ska jobba. Men under hela pandemin har det naturligtvis varit regional sjukvårdsledning som anger vilken nivå och vilka patienter som ska tas emot och inte. Och vi är inte med i det alls i politiken.
– Jag hoppas och tror att vi kommer att sköta vaccinationen bra. Men jag vill som politiker ha sagt att vi ska ha samma målsättning som övriga landet, vi ska följa den målsättning som satts upp av Folkhälsomyndigheten och det som är överenskommet mellan SKR och staten. Och i överenskommelsen så står det tydligt vad regionerna har åtagit sig.
Marie Morell poängterar också att den nuvarande situationen där politiken inte gått in med någon avsiktsförklaring gör det knepigt om Östergötland inte skulle leverera det man kommit överens om.
– Hur ska vi kunna ställa vår organisation till svars om vi inte gör det som tredje part har lovat. Därför vill jag ha ett beslut på vårt nämndinitiativ.
Nämndinitiativet bifölls inte i regionstyrelsen, vilket innebär att det går tillbaka till kansliet för beredning. Ärendet kommer sedan tillbaka till nästa möte i februari. Då ska vaccinationerna redan vara igång.