Under hela pandemin har Östergötland legat i bottenskiktet när det gäller antalet utförda covid-tester i relation till befolkningens storlek. Trots att Universitetssjukhuset redan i mars utökade sin labbverksamhet så att både mängden och takten på analyser skulle öka har Östergötland hållit sig kvar på botten. Det har visserligen varit brist på labbutrustning i perioder men förutsättningarna har varit desamma i andra regioner. Och i början av november gick en labbmaskin sönder. Men månaden innan, när maskinen fortfarande fungerade, låg nivån på 908 tester per 100 000 invånare, vilket var näst lägst i landet.
Ser man längre tillbaka i tiden, i maj, två månader efter att labbet utökades, utfördes 225 tester per 100 000 invånare, det var lägst i landet. Under vecka 47 gick nivån ner till 617 – återigen lägst i landet. Genomsnittet för riket var då 2 524 tester per 100 000 invånare.
Fredrik Sjöstrand, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, som regelbundet presenterar utvecklingen i sina sociala medier beskriver det som en ”total sammanklappning” av testverksamheten i Östergötland mitt i den andra vågens värsta fas.
– Jag tänker framför allt på de här två sista veckorna. Jag upplever att vi under hösten gjorde ett rejält upplyft och kom igång med testningen. Då kunde alla som ville testa sig. Men de sista två veckorna har luften gått ur helt enkelt.
Han berättar att politikerna regelbundet efterlyser svar av verksamheten på hur testningen ska ökas.
– Det har varit en trasig maskin och brist på material, men det här är inte bra. Vi ska klara av att göra den mängden testningar som övriga regioner gör. Vi har ett stort och fint universitetssjukhus så vi ska vara bättre än det här.
Tidigare förklaringar från Östergötlands regionala sjukvårdsledning är att det ska vara hög kvalité på de provtagningar som görs och att testingen ska vara ändamålsenlig. Men det ger konsekvenser, enligt Fredrik Sjöstrand.
– Man har dragit det här med kvalité för långt. Det ska alltid vara absolut bästa kvalité på allt man gör. Det är en bra inställning i grunden inom hälso- och sjukvården. Men vi har samtidigt drivit det så långt att vi inte klarar av att upprätthålla kapaciteten i att testa.
Nästa vecka ska en handlingsplan presenteras av verksamheten om hur man ska öka kapaciteten, enligt Fredrik Sjöstrand.