"Frågorna har inte tagits på allvar"

De styrande politikerna och oppositionen är överens om att sjuksköterskebristen är ett problem. Arbetstider, löner och villkor finns med bland förslagen, men några konkreta lösningar finns inte i sikte.

Njurmedicinska kliniken har en slutenvårdsavdelning på US i Linköping, en mottagning för transplanterade patienter och tre dialysmottagningar.

Njurmedicinska kliniken har en slutenvårdsavdelning på US i Linköping, en mottagning för transplanterade patienter och tre dialysmottagningar.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2022-01-28 06:46

– Det pågår utvärderingsarbete av arbetsmiljö och återhämtning. Det här är personal som kämpat i frontlinjen under pandemin, säger Alexander Höglund (L) som är regionråd med ansvar för personalfrågor och förste vice ordförande i regionstyrelsen. 

Koalition för Östergötland består av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Sedan 2014 styr de Region Östergötland. 

Alexander Höglund (L) berättar att det pågår förberedelser för en pilotstudie om arbetstidsförkortning. 

– Där ingår bland annat schemalagd återhämtning, vilket vi tycker är intressant. Den utgår från Mölndalsmodellen och innebär även ökad operationskapacitet. Ambitionen är att starta pilotstudien i november 2022 med reservation för hur pandemin utvecklas.

Mölndalsmodellen innebär sextimmarsdagar och fler skift. I somras lämnade Emil Broberg (V) in en motion om att regionen skulle försöka med en ny arbetstidsmodell, som Mölndalsmodellen. I motionens svar står det: "Koalition för Östergötland delar motionärens uppfattning att en av sjukvårdens stora utmaningar för framtiden är att klara personalförsörjningen." 

Oppositionsråd Marie Morell (M) är andra vice ordförande i regionstyrelsen:

– Jag ser ju en hel palett med saker som behövs. En arbetstidsmodell kanske fungerar på en enhet, men inte på andra. Så man måste ha flera olika. Det kan även vara påfrestande att växla mellan att arbeta dag och natt. Vissa vittnar också om att man aldrig känner sig ledig. Sedan kan även behöva ledarskapet ses över. 

Högre löner är något som fackliga representanter ofta lyfter som ett verktyg. 

– Vi har jobbat brett under en längre tid. Bland annat med löneinstrumentet, där vi tillförde 40 miljoner kronor under 2020. Utfallet blev att Region Östergötland höjde sjuksköterskornas årliga löner med 4,8 procent. För gruppen särskilt skickliga sjuksköterskor var höjningen 7,6 procent. För 2022 har vi öronmärkt 10 miljoner för att höja lönerna hos barnmorskor och specialistutbildade sjuksköterskor, säger Alexander Höglund (L).

Marie Morell är inte nöjd med hanteringen och upplever att inte frågorna tagits på allvar.

– Det skulle behövas en ordentlig genomlysning av varför medarbetare väljer att byta arbetsplats. För några år sedan gjorde Vänsterpartiet en bra genomlysning där det framgick att många bara arbetar deltid. Vi måste se hur vi kan få medarbetarna att vilja arbeta mer, men då måste det ju också vara drägligt att jobba heltid. 

Enligt Alexander Höglund (L) görs det redan satsningar:

– Det pågår ett aktivt och systematiskt arbete med arbetsmiljön. Vi tror att det kan vara fruktsamt att de som är i verksamheten kan hitta lämpliga åtgärder för återhämtning. Därför har vi nu satsat 15 miljoner kronor på en arbetsgrupp, som består av regionanställda sakkunniga i HR-frågor och fackliga representanter. 

Det finns en uttalad målsättning inom regionen att minska beroendet av personalförsörjning genom bemanningsföretag.

– Som Moderater tycker vi att det är okej att andra arbetsgivare kan locka personal. Vi har inga skygglappar för privata vårdgivare och tycker att det viktigaste är att man får vård. Samma sak med bemanningspersonal. Ibland behövs det, så en viss andel inhyrd personal måste vi ändå ha, säger Marie Morell (M).

Sjuksköterskebristen

Under hösten 2020 genomförde Vårdförbundet en Novus-undersökning och konstaterade att sju procent, ungefär 5 700 sjuksköterskor funderar på att säga upp sig och lämna vården. Då hade redan över 13 000 sjuksköterskor i arbetsför ålder lämnat vården. 

Enligt Vårdförbundet lämnar majoriteten av sjuksköterskorna av anledningar som går att påverka, som lön, karriärmöjligheter och arbetsmiljö. 

Källa: Vårdförbundets hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!