Det är efter förra veckans tilläggsbudget, med 297 miljoner kronor i engångssatsningar, som Vänsterpartiets gruppledare i regionen reagerar kraftigt. Vid samma regionstyrelsesammanträde klubbades nämligen ett 275 miljoner kronor stort besparingskrav för länets hälso- och sjukvård. 200 miljoner kronor av dessa ska, enligt 2022:s verksamhetsplan, bestå av sänkta personalkostnader.
– Vi tycker att det är helt knäppt. Man skjuter till tillfälliga pengar med ena handen men drar undan nästan lika mycket pengar i den långsiktiga planeringen. Vi ser att det är omöjligt att göra den här typen av besparingar utan att det drabbar personal och patienter hårt. Det finns ingen luft i systemet, konstaterar Emil Broberg och fortsätter:
– På en direkt fråga till ansvarig tjänsteman har vi fått svaret att vi ska minska antalet anställda med 300 personer under nästa år.
Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande, är av en annan uppfattning. Enligt henne är besparingskraven inget nytt utan en del av den ekonomiska handlingsplan som regionen antog 2018, i början av mandatperioden.
– Den här handlingsplanen har av förklarliga skäl behövt att ligga lite på is då sjukvården har varit tvungen att hantera coronasituationen. Mycket av åtgärderna har förskjutits och där ligger ett stort fokus på en bättre inköpsorganisation, att minska de administrativa kostnaderna och vara restriktiva med kurser och konferenser, förklarar hon.
Är målet att minska personalstyrkan under 2022?
– Vi ser att vi behövde anställa väldigt mycket personal för att klara covid-läget och långsiktigt måste vi hitta en nivå som är bra utifrån den situation som vi kommer att befinna oss i. Som jag ser det handlar det om att rätt person ska göra rätt saker inom vården och att vi ska arbeta effektivt, snarare än att minska antalet medarbetare.
Så 300 anställda ska inte bort?
– Det ser jag inte som rimligt utifrån det läge vi befinner oss i men vi måste hela tiden jobba med att fasa ut bemanningsföretag och hitta en nivå där vi långsiktigt är hållbara.
Vänsterpartiets Emil Broberg igen:
– Det klart att man ibland kan göra saker och ting mer effektivt men jag tror att det är slut med det. Det finns ingenstans där personalen i dag inte sliter hårt. Det är snarare att vi hör rapporter om att medarbetarna är för få. Sjukvården behöver större resurser.