”Regionen som arbetsgivare vara öppen för mångfald och bidra till en arbetsmarknad som är tillgänglig för alla oavsett ålder, kön, könsidentitet, sexuell läggning, funktionsnedsättning, religion eller etnisk tillhörighet." Så står det i regionens treårsplan. I enlighet med detta antog regionstyrelsen på sitt senaste möte en handlingsplan hur detta ska bli verklighet för funktionshindrade.
Det finns inga siffror på hur många människor med funktionsnedsättning som är anställda i privat respektive offentlig sektor, men det finns siffror på hur många i respektive sektor som är anställda med någon form av lönestöd. Där står sig den offentliga sektorn slätt mot den privata.
Det finns tre gånger så många anställda med lönestöd i privat sektor jämfört med offentlig. Skillnaden har funnits i många år och arbetsmarknadsministern såväl i den förra regeringen som i den nuvarande har upprörts över den och velat få till en ändring. Det har inte lyckats hittills. Skillnaden har snarare ökat över tid.
Nu vill Region Östergötland dra sitt strå till stacken och bli bättre på att skapa arbetstillfällen för funktionsnedsatta. Det ska bland annat ske genom samarbete med arbetsförmedlingen, försäkringskassan och handikapporganisationerna i länet. Man vill erbjuda sommarjobb, se över rekryteringsrutiner, skapa jobb som kan anpassas exempelvis genom att möjliggöra deltidsanställning.