Regionen gick miste om miljoner i statliga bidrag

Region Östergötland var sämst i landet på att testa sina invånare för covid-19. Regionen har därför gått miste om flera miljoner i statliga bidrag.

Flera regioner, däribland Östergötland, har lyckats få ner kostnaden för PCR-testningen och därmed fått ett överskott för varje utfört test.

Flera regioner, däribland Östergötland, har lyckats få ner kostnaden för PCR-testningen och därmed fått ett överskott för varje utfört test.

Foto: Dennis Petersson

Östergötland2022-04-07 16:15

Testningen av covid-19 har inneburit att landets regioner fått rejäla bidrag från staten. Efter förhandlingar 2020 sattes ett schablonbelopp till 1 400 kronor per test. Men flera regioner, däribland Östergötland, har lyckats få ner kostnaden och därmed fått ett överskott för varje utfört test.

Enligt siffror från Region Östergötland, som vi tagit del av, fick regionen nästan 418 miljoner i statsbidrag för provtagning och analyser av PCR-tester under 2021. Men den faktiska testningen kostade aldrig så mycket, vilket gjorde att regionen tjänade drygt 103 miljoner kronor på testningen.

Det kan låta mycket, men summan hade kunnat vara betydligt högre. Eftersom Östergötland var sämst i landet på att testa sina invånare har regionen gått miste om flera miljoner i bidrag.

Marie Morell (M) är oppositionsråd i regionen.

Vad tänker du om miljonerna regionen missade för att vi kom igång sent med testningen?

– Det är inte pengarna som är viktigast i den frågan, utan hur det drabbade östgötarna. Det skapade en enorm frustration och problem när invånarna fick vänta på att testa sig. Risken är ju också att vi inte bröt smittkedjor som vi kanske hade kunnat göra med en bättre testning.

undefined
"Vi har ju haft andra kostnader som vi inte fått statliga bidrag för", säger Marie Morell (M), oppositionsråd i Region Östergötland.

Marie Morell (M) var själv med – i sin roll som företrädare för Sveriges kommuner och regioner (SKR) – och förhandlade schablonbeloppet med regeringen.

Hur kunde schablonen skilja så mycket från den faktiska kostanden?

– Vi, och framförallt Folkhälsomyndigheten, tog in flera underlag. Schablonen var svår att beräkna eftersom ingen hade gjort det här tidigare. Det visade sig att regionerna sedan kunde upphandla testningen och då blev prisbilden lite annorlunda.

Marie Morell menar dock att man inte kan stirra sig blind på kostnaden för ett enskilt test.

– Regionerna var tvungna att ha en kapacitet under hela pandemin, även då färre östgötar testade sig. Det kostar också pengar.

Och påståendet om att regionen tjänat pengar på pandemin blir missvisande, menar hon.

– Vi har ju haft andra kostnader som vi inte fått statliga bidrag för. Det är bara att se nu hur många medarbetare som är slitna och hur många patienter som väntar i vårdkö. Hälso- och sjukvården har betalat ett högt pris för pandemin, säger Marie Morell.

Bilden delas av regionens ekonomidirektör Josefin Bjäresten. Hon menar att rubriker om miljonöverskott blir missvisande. Pandemin har inneburit andra stora kostnader för regionen, som statliga bidrag inte täckt upp för helt. När allt färre reste med kollektivtrafiken fick Östgötatrafiken tillexempel ett underskott på 170 miljoner 2021. Enligt regionen har man fått använda 300 miljoner kronor från egna skattemedel under 2021 om man räknar in alla kostnader. Bara merkostnaden för sjukhusvård som viruset inneburit landar på 556 miljoner kronor förra året.

– Vi har ett överskott på själva testningen, men inte på totalen. Och alla pengar från överskottet från testningen har gått till hälso- och sjukvården, säger Josefin Bjäresten.

Men hade inte regionen tjänat på att få fler miljoner i statliga bidrag, om man kommit igång snabbare med testningen?

– Det är svårt att säga. Det beror på hur man hade riggat testningen. 

Kaisa Karro, ordförande i regionstyrelsen och den med yttersta ansvaret för covid-19 testningen i länet, hade inte tid för en kommentar under torsdagen.

Testkapaciteten covid-19

Coronakommissionen riktade i sitt delbetänkande kritik mot Region Östergötland, som konstaterades som sämst i landet på att erbjuda invånarna tester mot covid-19.

Region Östergötland fattade tidigt under pandemin ett principbeslut om att inte ta in externa aktörer för testning. Detta för att säkerställa kvaliteten på provresultaten. En kortare period minskade testkapaciteten även på grund av tekniska problem. I slutet av år 2020 beslutade regionen ändå att köpa in extern testkapacitet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!