I takt med att antalet personer som smittas av coronaviruset minskar har regioner runt om i landet kunnat återuppta smittspårning. I Östergötland genomförs dock endast i vissa fall en aktiv smittspårning.
– Om någon med covid-19 läggs in på sjukhus så sker en smittspårning runt den personen precis som vanligt. När det gäller smittade personer som inte läggs in på sjukhus så får de information om att de ska kontakta personer som de har varit tillsammans med, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland.
– Vi har börjat göra vissa stickprov för att se om det system som vi har fungerar.
Enligt Britt Åkerlind är det svårt att smittspåra när det handlar om en luftvägsinfektion som covid-19.
– Det finns en proportionalitet när det gäller olika diagnoser. När det gäller hiv så smittspårar vi absolut till vägens ände. När det gäller luftvägsinfektioner är det svårt att smittspåra. Det finns en risk för att man lägger massor av energi på något som kanske inte ger så mycket. Vi har en pandemi som är spridd över hela världen. Vi måste ändå lita på att folk försöker att göra rätt.
Smittskyddsläkaren säger att det även görs en omfattande smittspårning när en person konstateras vara smittad på ett äldreboende.
– Inom den kommunala omsorgen gör vi väldigt mycket smittspårning. Så fort ett boende får en smittad person så ringer de till oss. Och då har vi sjuksköterskor som guidar boendena i det. Läkare vid en vårdcentral ansvarar för själva smittspårningen.
När det gäller en person som konstateras vara smittad av covid-19 men som inte behöver sjukhusvård eller lever på ett boende görs i nuläget ingen aktiv smittspårning i Östergötland.
– Vi smittspårar, men på olika nivåer. Inom vård och omsorg gör sjukvårdspersonal det. När det gäller smittade personer som inte är så sjuka så får de en instruktion om vad de ska göra. Följer man det ska det gå ganska bra, säger Britt Åkerlind och fortsätter:
– Smittspårning innebär alltid information till aktuella personer i en smittad persons omgivning. Det behöver inte resultera i provtagning. Bara information om man har haft kontakt med en smittad person gör att man blir mer vaksam på sina symtom. Får du symtom erbjuds du ett test, men du ska definitivt vara hemma från jobbet om du har symtom.