Östergötlands Fotbollsförbund, ÖFF, firar hundra år i år. Det har man bland annat firat med en jubileumsfest i Värmekyrkan i Norrköping den 18 mars. Förbundet har tidigare frågat både kommuner och Region Östergötland om de ville ge något bidrag till verksamheten i samband med hundraårsjubileet. Region Östergötland gav då 230 000 kronor trots att inget politiskt beslut tagits eller diarieförts.
Den som gett klartecken var regiondirektören Mats Uddin som nyligen avgick.
– Ja, det har jag sagt ja till men jag hann ej underteckna det innan jag lämnade. Det finns förslag på beslutsunderlag.
Hanteringen av det hela har fått flera att höja på ögonbrynen, däribland regionstyrelsens andre vice ordförande, Marie Morell (M).
– Det finns inget beslut. Och den där summan är väldigt hög, så mycket har vi inte gett ut tidigare.
Region Östergötland får ständigt förfrågningar om föreningsbidrag. Under den tid som Marie Morell regerade i alliansen gick detta under namnet "sås- och potatis-pengar". Det rörde sig oftast om bidrag till middagar. Det är i sig inget anmärkningsvärt, men det är handläggningen som hon ifrågasätter.
– Förr hade vi en rutin att sådana här ärenden gick till regionstyrelsens sekreterare och då togs de upp under ett presidiesammanträde för bedömning. Jag har undrat var de här har tagit vägen, om det överhuvudtaget kommit in ansökningar, säger hon. Det här ärendet har jag inte sett skymten av.
Hon undrar också hur ÖFF har fått pengarna eftersom tjänstemännen är väldigt noga med att det ska finnas papper på allt. Därför hade hon ställt en fråga till Mats Johansson inför veckans regionfullmäktige. Nu visar det sig att det är den avgående regiondirektören som gett klartecken. Men det finns inget formellt beslut och är heller inte diariefört.
– Hanteringen är inte helt korrekt handlagd, felet är mitt och endast mitt, säger Mats Johansson när vi ringer. Det beror på att jag missuppfattade ett samtal och en information jag fick av regiondirektören, där jag uppfattade att han kunde ta ett delegationsbeslut utifrån beloppsgränsen. Den korrekta hanteringen är att presidiet i regionstyrelsen borde ha hanterat det.
Mats Johansson vill förtydliga avsikten med föreningsbidraget.
- Pengarna från regionen, och kommunerna går till den jubileumsfond som fotbollen har bildat, och det är kopplat till verksamhet och ledarutbildning för fotbollen i Östergötland och har ingen koppling till den jubileumsfest som ägde rum den 18 mars.
Vad var det för slags fest?
- Jubileumsgala med riksidrottsförbundet, fotbollsföreningar, representanter för fotbollsföreningar I Östergötland.
Hur mycket kan antas ha gått till just själva jubileumsfirandet?
Det är en fråga som du måste ställa till fotbollsförbundet. Det har inte regionen eller någon kommun i Östergötland någonting med att göra.
Hur har man betalat pengarna?
Det vet inte jag, med tanke på den bristande handläggningen så vet jag inte ens om det är utbetalat än. Vi kommer backa tillbaka den här frågan och fatta ett formellt beslut på presidiet i regionstyrelsen.
Marie Morell tyckte det var ovanligt högt belopp, vad säger du om det?
Det är återigen kopplat till traditionen till att vi bidrar till olika middagar och den typen av aktiviteter. Man kan diskutera beloppet storlek , men återigen vill jag betona att vi tillsammans med flera kommuner konstaterat att vi vill på det här sättet stödja den verksamhet som fotbollsförbundet bedriver och då landade vi på den här summan.
Kan man inte tänka sig att pengarna indirekt har gått till en sån fest?
-Nej, det är inte min bild, men frågan måste ställas till fotbollsförbundet.
Satsningen Föreningcoachen beskrivs av Östergötlands fotbollförbund som deras största någonsin på fotbolls- och föreningsutveckling. Upprinnelsen till projektet var att klubbarna uttryckt oro över att de behövde stöd för att utveckla sina ledare och organisationer. Med hjälp av stödet från regionen och kommunerna startades projektet. Så här säger kanslichefen Thomas Kölsnäs:
- De flesta kommuner i länet har gått in med 50 öre per invånare. Och så har Region Östergötland också bidragit. Det är vi oerhört glada för och det har inneburit att vi har kunnat förlänga den ettåriga satsningen på föreningscoachar, ytterligare ett år. Sedan hoppas vi att kommunerna ser hur viktigt det här arbetet är för klubbarna.
När vi talar med kanslichefen Thomas Kölsnäs på Östergötlands fotbollförbund under helgen är han inte på sitt kontor. Han kan därför inte säga några exakta siffror på vad banketten har kostat. Han berättar han att de fick ett arrangörsstöd till jubileumsbanketten på 30 000 kronor från Norrköpings kommun som också hade ett värdskap på banketten. Det kom cirka 200 festdeltagare och festen bestod av tal från flera av de inbjudna gästerna, uppträdanden av ett coverband och en trerättersmiddag.
- Banketten har finansierats genom arrangörsstödet från Norrköpings kommun, genom att vi har avsatt en summa sedan ett par år, samt genom att en del deltagare betalade inträde. Banketten är en aktivitet i 100-årsjubileet. Men vi har inte använt stödet till föreningscoacher till den här aktiviteten, säger Thomas Kölsnäs.