Regionen skrotar planen på en tandklinik i Lambohov

Planerna på kliniker i Lambohov och Skänninge skrotas – och den avancerade tandvården koncentreras på sikt till färre orter i Östergötland. Det är några av beskeden i Region Östergötlands nya beslut om Folktandvårdens framtida verksamhet i länet.

Regionstyrelsen, med ordförande Marie Morell (M), har fattat beslut om hur Folktandvården i Östergötland ska utvecklas. Klart är att ingen klinik läggs ned, men samtidigt skrotas planerna på två nya tandvårdskliniker.

Regionstyrelsen, med ordförande Marie Morell (M), har fattat beslut om hur Folktandvården i Östergötland ska utvecklas. Klart är att ingen klinik läggs ned, men samtidigt skrotas planerna på två nya tandvårdskliniker.

Foto: Joakim Blomqvist

Östergötland2023-12-11 05:00

Sedan förra året har det pågått en översyn av dimensioneringen och lokaliseringen av Folktandvårdens kliniker i Östergötland. Nu är den klar – och på regionstyrelsens senaste sammanträde fattade politikerna ett inriktningsbeslut för hur Folktandvården ska se ut i framtiden. Ingen klinik i länet ska läggas ned.

– Folktandvården har under en längre tid haft problem med bemanningen på olika ställen i Östergötland. Därför behöver vi en långsiktighet i hur vi ska använda våra resurser så klokt som möjligt och hur vi ska ta oss an de utmaningar vi ser. Vi tydliggör och sätter ned foten för hur Folktandvården ska vara och se ut, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

undefined
Tandvårdsdirektören Anna Carin Dahlgren poängterar att Folktandvårdens verksamhet kommer att se likadan ut imorgon som i dag. "Det här är ett inriktningsbeslut men i framtiden kan det bli så att en liten del av patienterna kan få en längre resa för mer avancerade behandlingar", säger hon.

I den nya organiseringen av Folktandvården har fyra utbudsnivåer tagits fram. Den lägsta nivån är det så kallade basutbudet. Här erbjuds förebyggande och hälsofrämjande insatser samt bastandvård – till exempel undersökningar och lättare lagningar. Bemanningen utgörs av tandsköterskor och vid behov även tandhygienister och allmäntandläkare. Österbymo, Boxholm, Valdemarsvik och Ödeshög är några av orterna där nivån ska finnas. Den stora skillnaden, i den nya organisationen, är att dessa östgötar ibland kan få resa längre för vård.

– Vi har tittat på de olika orterna och klinikerna för att se vilket utbud som ska finnas. Alla ska ha ett grundutbud med fokus på tandhälsa men sen kommer vi ha ett färre antal orter dit man kan behöva åka för att få en mer specialiserad tandvård. I dag är det väldigt slumpartat vad som erbjuds på de olika klinikerna. Med den här strukturen vet vi, om en tandläkare slutar, hur vi ska fylla upp den tjänsten och vilken ambitionsnivå som vi ska ha, säger Marie Morell.

– Det här gamla synsättet, att vi ska ha en tandläkare som bara jobbar på en klinik och i en ort, fungerar inte längre. Dagens nyutexaminerade tandläkare vill finnas på den stora kliniken och man vill ha det större sammanhanget. Genom den här nya organisationsstrukturen skapar vi en mer modern folktandvård, fortsätter hon.

undefined
Region Östergötlands nya beslut innebär på sikt att vissa östgötar får reda längre för att få den avancerade tandvården. Österbymo och Ödeshög är två orter som endast ska ha ett basutbud, utan fast allmäntandläkare.

Tandvårdsdirektören Anna Carin Dahlgren förklarar ytterligare:

– Det här är ett inriktningsbeslut, verksamheten kommer att se likadan ut imorgon som den gör i dag, men i framtiden kan det bli så att en liten del av patienterna kan få en längre resa för mer avancerade behandlingar. För att bli lite mer konkret skulle det kunna vara så att en patient som bor i Vadstena får åka in till Motala eller att en patient som bor i Valdemarsvik får åka in till Söderköping för att till exempel få en protetisk behandling (krona) eller en rotfyllning.

I inriktningsbeslutet slår Region Östergötland också fast en vilja att göra Folktandvården till en universitetssjukvårdsenhet. Det skulle vara den första i Sverige.

– Med en sådan enhet fångar vi upp, samlar och drar nytta av den kompetens och den väldigt avancerade tandvården som bedrivs. För att uppfylla kriterierna behöver vi bedriva forskning och har forskningsmeriterade medarbetare. Vi tänker att det är en viktig del för att utveckla tandvården på sikt, säger Marie Morell.

undefined
Tidigare har Folktandvården och vårdcentralen i Lambohov delat på lokalerna, men under pandemin fick Folktandvården flytta ut till provisoriska lokaler. Nu står det klart att det inte blir några nya lokaler för verksamheten i stadsdelen.

Ett annat besked som ges i inriktningsbeslutet är att planerna på att hitta nya lokaler för Folktandvården i Lambohov skrotas. Så även uppdraget, från 2017, om att försöka starta en klinik i Skänninge.

– Vi har konstaterat att det inte finns några tillgängliga lokaler i Lambohovsområdet. Samtidigt finns det privata tandläkare etablerade på vuxensidan och så är det inte särskilt långt till våra befintliga kliniker för de barn som är berörda. Så den stryks så att säga från vårt klinikutbud. Likadant blir det med folktandvårdskliniken i Skänninge. Det uppdraget har inte gått att verkställa – det finns ingen personal, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell.

Så behovet av de här klinikerna finns inte?

– Nej, det är den bedömningen som är gjord. I just Lambohov har vi också en väldigt frisk befolkning ur ett munhälsoperspektiv. De här patienterna har dessutom redan tagits om hand vid andra kliniker.

Innebär det här att det kommer att bli färre medarbetare inom Folktandvården framöver?

– Nej, det handlar snarare om att vi behöver anpassa oss till den verklighet vi ser kommer framåt. Vi ser väldigt stora utmaningar i att rekrytera medarbetare. Det är en stor brist på tandläkare nationellt i dag, säger Marie Morell.

Karta: Skänninge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!