Regionen ska utveckla cancervården i Kenya

Region Östergötland får som enda region i landet ta del av 10,5 miljoner kronor som delas ut för att stärka samarbeten i fattiga länder. Nu ska cancervården i Kenya utvecklas.

Samarbetet innebär att svenska läkare kommer stötta sjukhuset Moi Teaching and Referral Hospital i Kenya.

Samarbetet innebär att svenska läkare kommer stötta sjukhuset Moi Teaching and Referral Hospital i Kenya.

Foto: Peter Berggren/privat

Östergötland2019-12-31 07:00

Beskedet kom som en välkommen julklapp några dagar före jul. 

– De här pengarna är helt nya för oss, säger Peter Berggren som är forskningskoordinator för Internationella medicinska programmet (IMP) på Katastrofmedicinskt Centrum som ingår i Region Östergötland.

Det internationella medicinska programmet har funnits sedan 1995 och har som mål att utveckla sjukvården i flyktingdrabbade och fattiga länder. Genom åren har det resulterat i en rad samarbeten mellan sjukvårdspersonal i Östergötland och sjukhus i länder som Kenya, Etiopien, Kosovo och Bosnien-Hercegovina. 

I Kenya har samarbetet pågått sedan 2012, bland annat inom neonatalintensivvård. Det finns även flera samarbetsprojekt inom förlossningsvård, ortopedi och patientsäkerhet.

Det är ICLD, Internationellt Centrum för Lokal Demokrati som fördelar pengarna som finansieras av Sida. Totalt får Region Östergötland 300 000 kronor och Peter Berggren berättar att pengarna innebär att regionen kan ta nästa steg i vårdsamarbetet med Kenya. Den här gången med fokus på cancervården. 

– Det blir ett pilotprojekt under 2020 och handlar om att bedriva cancervård som är eftersatt. Det är dyrare vård och cancer är en sjukdom som blir allt vanligare även i Kenya eftersom det blir fler äldre. Huvuddelen av pengarna kommer att gå till mottagarlandets organisation, vi har sökt dem tillsammans. 

Samarbetet innebär att svenska läkare kommer stötta sjukhuset Moi Teaching and Referral Hospital som ligger i Uasin Gishu County genom att ställa diagnoser och behandla samt operera sällsynta varianter av cancer. 

– Det kan också vara att hjälpa personer har gått mycket längre innan de har sökt sjukvård. Det kan vara tumörer som har vuxit till sig på ett sätt som vi inte är vana att se här i Sverige. Det kan vara intressant för oss eftersom vi har folk från de här regionerna som emigrerar till Sverige, säger Peter Berggren.

ICLD är en ideell förening och har som mål att utrota fattigdom och arbetar för att stärka demokrati och jämlikhet i utsatta länder. Huvudman för ICLD är Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Pengarna delas ut inom ramen för programmet Kommunala partnerskap. 

Förutom Region Östergötland ges även bidrag till elva kommuner runtom i landet; Ekerö, Karlstad, Kristinehamn, Lycksele, Mariestad, Piteå, Ronneby, Umeå, Älmhult och Öckerö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!