– Det är bara vi som har den här kombinationen där akutvård och intensivvård hänger samman, säger överläkaren Karin Björnström Karlsson som är kursansvarig.
Ofta hänger intensivvård samman med operation och anestesi (narkos). Regionen driver sedan några år just en sådan YH-utbildning för undersköterskor. Och på andra håll i landet finns motsvarande utbildningar för akutvård. Men när den nya utbildningen skulle starta tänkte man annorlunda.
– Vi ville inte bygga den på sättet som sjukhusen är organiserade, utan på hur patienten flyttar sig.
Hon berättar att patienter som vårdas på sjukhus i dag ofta är svårt sjuka vilket kräver många olika kompetenser. Ofta krävs det övervakning, både i form av fler ögon och händer. Men även i form av maskinell utrustning för att ta reda på mer om patienten. Hos covid-patienterna har exempelvis syresättningen varit i stort fokus.
Planerna på en ny YH-utbildning var igång redan innan pandemin och det var under 2019 som ansökan lämnades in till Myndigheten för yrkeshögskolan. Utbildningen är en satsning som görs gemensamt av Region Östergötland och Östsvenska yrkeshögskolan. När utbrottet av covid-19 tog fart och staten ökade anslagen för att utöka sjukvårdsutbildningar gjordes en tilläggsansökan där man sökte för ytterligare tolv platser.
Söktrycket har varit högt och förra veckan fanns 42 studenter på plats. De flesta studerande kommer från Östergötland men några kommer från andra delar av landet.
Karin Björnström Karlsson tror att pandemin har gjort att fler har blivit medvetna om intensivvård och att det krävs avancerad vård även på ”vanliga” avdelningar. Många sjukhus har under pandemin skapat så kallade intermediäravdelningar som är ett mellanting av intensivvårdsavdelning och vårdavdelning.
– Det är en ny vårdnivå där även vana undersköterskor känner att man behöver ett ökat kunskapsbehov, både för att känna sig trygg och för att ge den optimala vården till patienten.
En av de undersköterskor som kommit in på YH-utbildningen är Sonja Höglund. Hon har jobbat nio år inom intensivvården på Södersjukhuset. I våras flyttade hon från Stockholm till Linköping – från en väldigt smittoutsatt region till en annan med andra ord.
– Jag kom i värsta coronaveckan, det var jobbigt ska jag erkänna, säger hon.
Men det är inget som har avskräckt från intensivvård, tvärtom.
– Under pandemin har gränserna i vården förskjutits på ett sätt som vi kommer att ha jättestor nytta av. Det har varit ett bra samarbete mellan anestesi och intensivvården, och många fler avdelningar. Nu fanns inga gränser. Alla hjälptes åt. Slutsatsen är att vi har lärt oss fruktansvärt mycket och framför allt hur mycket man kan göra bara man håller ihop.
Vad lockar med utbildningen?
– Det som lockar är att få den kliniska helhetssynen från början. På IVA är det lättare för att patienterna är uppkopplade. På akuten är det inte lika lätt. När det gäller IVA-biten vet jag varför jag gör vissa saker men nu kommer jag att få en stor och bra teoretisk grund för det.
De som antagits till utbildningen har olika bakgrund. Ungefär hälften har jobbat som undersköterskor i den kommunala hemsjukvården och övriga hälften på sjukhus. Kursen kommer även att genomföras i augusti nästa år, därefter behövs nytt examenstillstånd.