Lundin: "Vi borde lägga mer tyngd på våra beteenden"

"Provtagningen som lösning för att minska smittspridningen får lite för mycket fokus. Ska vi minska spridningen borde vi lägga mer tyngd på våra beteenden, alltså vara hemma när vi är sjuka och hålla fysiskt avstånd". Det säger Rickard Lundin, representant för Region Östergötlands särskilda sjukvårdsledning.

Rickard Lundin betonar vikten av att hålla avstånd och stanna hemma när man är sjuk. "Det är de mest effektiva sätten föra att stoppa smittspridningen", säger han.

Rickard Lundin betonar vikten av att hålla avstånd och stanna hemma när man är sjuk. "Det är de mest effektiva sätten föra att stoppa smittspridningen", säger han.

Foto: Jil Yngland/TT / Johnny Gustavsson

Östergötland2020-11-06 17:32

Det är fredag eftermiddag och han konstaterar att spridningen av coronaviruset fortsätter att öka i länet. Ytterligare 169 personer har testat positivt och sedan utbrottet i våras har nu totalt 6 451 konstaterats smittade. 

På fredagen vårdades 60 personer med bekräftad covid-19 på länets sjukhus – nästan en fördubbling från förra fredagen då 31 inneliggande patienter rapporterades.

Samtidigt har röster höjts om att testkapaciteten i länet borde utökas, och enligt Region Östergötland vill allt fler östgötar testa sig. Tajmingen för det maskinhaveri som drabbade regionens labb och gjorde att man tvingades stänga ner bokningen för provtagning (se separat artikel) var därför inget vidare.

Men Rickard Lundin menar att provtagningen ändå inte bör vara i fokus när sprittspridningen ökar i så rask takt.

– Visst, det är en del för att kunna ha koll och se hur utbredd spridningen är. Tvätta händerna är en annan del. Undvika folksamlingar är en tredje del. Vara hemma när man är sjuk är en fjärde del. Och vad av detta ger störst effekt om man ska minska smittspridningen? Jo, att man är hemma när man är sjuk och att man håller fysiskt avstånd, tror vi. Där vill vi lägga fokus.

Att följa råden är viktigt av flera anledningar, menar Rickard Lundin. Just nu finns även andra smittor, exempelvis förkylningsvirus och influensa, som man inte vill ska få fart i samhället.

– Det viktiga är att man är hemma utifrån sina symtom. Även om du inte har just covid måste du fortfarande vara hemma tills du blir symtomfri, och ytterligare 48 timmar. Man kan inte tro att man ska gå tillbaka till sitt vanliga liv bara för att man får ett negativt provsvar. Det är inte det som är det viktiga. 

Samtidigt finns den långsiktiga målsättning Region Östergötland har om att utöka testkapaciteten kvar. Men i vissa lägen kan man även framöver tvingas prioritera vissa grupper när det gäller provtagningen.

– Det kan vara utifrån olika saker som händer, till exempel de tekniska problem vi har nu och materialbristen. Och skulle antalet individer som vill testa sig öka mer än vad vi kan skala upp till så behöver vi också prioritera. Men vårt övergripande mål är att successivt öka och kunna möta den efterfrågan som finns, säger Rickard Lundin. 

Han betonar åter att provtagningen bara är ett av verktygen i verktygslådan och att det primärt inte är den som stoppar smittspridningen.

– Den kan ha vissa psykologiska effekter och ge svar på vissa frågor, men det mest effektiva är att hålla fysiskt avstånd och stanna hemma när man är sjuk.

Rickard Lundin säger sig ändå förstå den frustration som finns över testkapaciteten i länet. Enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten ligger Östergötland i det absoluta bottenskiktet när det gäller att testa invånarna. 

– Vi förstår att det finns frustration och vill möta upp den, men vi måste samtidigt säga vad vi tror är det viktigaste för att stoppa spridningen. I det här läget är det våra beteenden, inte om jag får ja eller nej på ett prov. Den som inte mår bra måste agera på samma sätt ändå.

Regionen rapporterade på fredagen även att ytterligare två personer med konstaterad covid-19 avlidit. Antalet dödsfall i länet sedan utbrottet är därmed 264.

Testtyperna

Det finns olika typer av tester som kan tas vid misstanke om covid-19.  

Ett PCR-test visar om du har en pågående infektion. Ett antikroppstest visar om du tidigare har haft covid-19 och utvecklat antikroppar.

Ett PCR-test bör tas så ­tidigt som möjligt eftersom det finns mest virus i början av sjukdomen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!