Det var tidigare i höstas som en anställd enligt en överenskommelse med arbetsgivaren valde att sluta på Region Östergötland. Detta efter misstänkt dataintrång där hen ska ha gått in och läst flera patientjournaler utan tillstånd.
I samband med att personen slutade valde Regionen att inte polisanmäla händelsen. Men nu har man tänkt om och har valt att själva anmäla ärendet.
Varför har ni ändrat er?
– Inledningsvis var det patienterna som var målsägande. Vi ville göra allt i rätt ordning, då var vi mitt uppe i den arbetsrättsliga delen gällande den här personen och vi prioriterade att informera patienterna. Nu, när det lugnat ner sig, gör vi bedömningen att det är ett misstänkt brott, därför har vi polisanmält händelsen, säger Rickard Lundin, säkerhetschef inom Region Östergötland.
Det misstänkta dataintrånget har även resulterat i en JO-anmälan.
– Det stämmer. Vi har tagit del av en JO-anmälan och vi har ju även fått yttra oss i den, säger Rickard Lundin.
Totalt var det ett 15-tal patienter som ska ha drabbats av det misstänkta dataintrånget. Vi har varit i kontakt med en som gjort en JO-anmälan, samt en skadeståndsanmälan riktad mot regionen.
– Jag tycker det bra att regionen nu polisanmält det hela. Det visar ju att det rör sig om ett omfattande intrång, säger patienten om utvecklingen.
När polisen kan vara klar med sin utredning är oklart.
– Vi har fått besked om att det kommer att ta lång tid på grund av bland annat personalbrist, säger patienten.