Regionen missar miljoner i statsbidrag

Den nyinrättade kömiljarden ska stötta regioner och landsting som kortar sina vårdköer inom specialistvården. Men redan nu står det klart att Östergötland kommer att gå miste om miljonbelopp.

Marie Morell (M), ordförande för sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) förhandlade med regeringen om kömiljarden.

Marie Morell (M), ordförande för sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) förhandlade med regeringen om kömiljarden.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2019-08-27 08:00

I juni presenterade regeringen vilka satsningar man ska göra inom hälso- och sjukvården kömiljard som totalt omfattar 9,4 miljarder kronor. Av dessa har 1,6 miljarder kronor avsatts till en ny kömiljard, ett system som även infördes 2008 under Alliansens styre 2006-2014. Den här gången är dock kriterierna annorlunda, vilket gör att Region Östergötland missar en stor del av kakan.

– Utformningen av kömiljarden blev inte som vi hade önskat, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland.

Kömiljarden består den här gången av tre delar och 80 procent av pengarna är prestationsbundna. För att ta del av dem måste regionerna visa att de har minskat väntetiderna i vården mellan september, oktober och november 2018 till motsvarande månader 2019.

– Vår önskan var att ju bättre resultat desto mer utdelning som det var tidigare, säger Lena Lundgren. Eftersom vi låg så bra till förra året så kommer vi inte att göra sådana förbättringar så tyvärr kommer vi gå miste om en hel del av medlen.

Hoppet sätts nu till den del av kömiljarden som ska ges till de regioner där minst 71 procent av patienterna (totalt i genomsnitt) kommer i kontakt med specialistvården eller får en operation inom 60 dagar.

– Där bedömer vi att vi har förutsättningar att klara en del av det så nu gör vi allt vi kan under de här höstmånaderna för att nå 71 procent. Det är vår förhoppning att i alla fall besök ska kunna klara målen och helst behandling också, säger Lena Lundgren.

Men de långa vårdköerna inom ögonsjukvården och öron/näsa/hals i Östergötland kan vara det som ställer till det.

Marie Morell (M), oppositionsråd i Region Östergötland och ordförande för sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL har suttit med vid förhandlingsbordet med regeringen angående kömiljarden. Hon berättar att grundförslaget från början var att enbart mäta de egna förändringarna.

– Har man då en tillgänglighet på 95 procent och tappar till 90 skulle man inte få en krona och det känns inte okej, men när vi fick med den här parametern så blev det lite bättre.

Men för Östergötland ser det ändå mörkt ut.

– Huvuddelen handlar om att göra en förbättring och där har Östergötland inte en chans, för vi låg så mycket bättre under 2018 än vad vi gör 2019, säger hon.

Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden tycker det är för tidigt att spekulera.

– Vi ligger på gränsen för att kunna få de här pengarna. Men vi har gjort en extrasatsning på tio miljoner kronor på de områden där vi brister mycket, som inom ögon, där Capio går in och kapar vissa toppar.

När den tidigare kömiljarden infördes ledde det till undanträngningseffekter, kroniskt sjuka fick stå tillbaka för åkommor som har enklare behandling (lättare att “räkna pinnar”). Ser du en sådan risk nu?

– Kortsiktigt finns en sådan risk. Men jag tror att om man får bort köerna så har sjukvården möjlighet i sin grund att skapa en bättre vård för andra patientgrupper, som kroniker, så det är kombinationen som är viktig.

Varför märks inte era åtgärder som ni hittills har vidtagit mer i vården?

– Det finns nog många saker, dels handlar det om resurser rent ekonomiskt och att det har varit svårt att rekrytera personal inom vissa områden som gör att det blir svårt med tillgänglighet.

Så många får vänta på vård

Regionen går miste om de stora pengarna och för att få någon del alls av kömiljarden måste tillgängligheten (nybesök respektive behandling inom 60 dagar) inom vården vara minst 71 procent.

I juni fanns totalt 13105 väntande östgötar till nybesök inom den somatiska specialistvården, av dessa hade 72 procent (jämför med 79 procent 2018) väntat mindre än 60 dagar.

Under samma månad hade 9302 personer väntat på behandling varav 65 procent hade väntat mindre än 60 dagar (mot 74 procent 2018).

Regionens eget målvärde är 85 procent för både besök och behandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!