Regionen: Maskin har gått sönder – provsvar kan dröja

En av regionens tre labbmaskiner som används för att analysera covidprov har gått sönder.
En av regionens tre labbmaskiner som används för att analysera covidprov har gått sönder.

En av regionens tre maskiner som används för att analysera covidprover har gått sönder. Detta innebär att åtskilliga som kan vara smittade nu kan tvingas vänta på provsvar.

Östergötland 4 november 2020 15:27

De senaste veckorna har trycket på provtagning för covid-19 ökat påtagligt i länet. Region Östergötland har successivt byggt ut provtagningsverksamheten för PCR-prover. De senaste veckorna har analyskapaciteten varit ungefär 5 000 prover i veckan – men efterfrågan är större än så.

– I går (läs på tisdagen) körde vi 1 100 prover, vilket är rekord, säger Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare. 

Just nu begränsas kapaciteten av en driftstörning i en av de tre maskiner i Linköping som används för att analysera så kallade PCR-prover vid klinisk mikrobiologi. Därför kommer väntetiden för provsvar att bli längre de närmaste dagarna.

– Vi beklagar detta och arbetar för att problemet ska lösas så att vi åter kommer upp i full kapacitet på vårt labb, säger Rickard Lundin, som representerar särskild sjukvårdsledning på regional nivå, i en kommentar. 

Invånare som har symtom uppmanas nu att avvakta i två dygn och se hur symtomen utvecklar sig, innan man bokar tid för provtagning. Den som känner symtom ska inte gå till jobbet. 

– Det allra viktigaste rådet till den som har symtom är att stanna hemma och undvika kontakt med andra än dem man delar hushåll med tills man är symtomfri och i ytterligare två dygn, säger Magnus Roberg i en kommentar. 

Arbetet med att reparera den trasiga maskinen pågår. Men det finns ingen prognos på när felet kan vara åtgärdat. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa