Just nu sprids flera infektioner i samhället, varav de flesta orsakar förkylningssymtom och feber. Barn klarar generellt dessa infektioner väl och behöver i de allra flesta fall inte sjukhusvård för sina symtom, uppger Region Östergötland i ett pressmeddelande.
– Har barnet feber, trötthet och förkylningssymtom, som exempelvis snuva och hosta, så är det i första hand symtomlindring och regelbundet vätskeintag som är den viktigaste åtgärden. Detsamma gäller för barn med magsjukesymtom, säger Daniel Örtoft, medicinskt ledningsansvarig för barnakuten på Vrinnevisjukhuset, i en kommentar.
Det är barn som efter febernedsättande och annan symtomlindrande behandling fortsatt har tydliga andningssymtom, påverkat allmäntillstånd eller dåligt vätskeintag som kan vara i behov av bedömning inom sjukvården. Detta gäller särskilt de minsta barnen under tre månader.
Exempel på symtomlindrande behandling är febernedsättande läkemedel, regelbunden näsvård med koksaltsköljning och nässug vid behov, avsvällande nässpray samt regelbundet och frekvent vätskeintag. Om man är sjuk och äter dåligt är det bättre att välja energiinnehållande drycker än vatten, framhåller regionen.
"Om alla följer de här råden ges barnsjukvården bättre förutsättningar att ta hand om de barn som söker akut och behöver vårdas på sjukhus", uppger Anna Byléhn och Catrin Furuhjelm, som är verksamhetschefer för de barn- och ungdomsmedicinska klinikerna i Norrköping, respektive Linköping och Motala.