Sedan den breda testningen av allmänheten upphörde förra veckan har regionen svårt att uttala sig om hur många östgötar som smittas av covid-19. I nuläget är det framförallt personal inom hälso- och sjukvården och patienter som provtas.
– Av de som provtas är det omkring 35 procent som testar positivt för covid-19. Samtidigt ser vi att bokningstrycket bland sjukvårdsanställda har minskat, säger Karin Festin, biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland.
Regionen har även fått information från länets kommuner om att smittspridningen bland elever och skolpersonal har dämpats på senare tid.
– Det är inte alls lika många elever som behöver vara hemma som tidigare, säger Karin Festin.
Enligt den biträdande smittskyddsläkaren är det dock för tidigt att säga om de upphävda restriktionerna har fått någon effekt på smittspridningen.
– Vi behöver nog vänta en vecka till innan vi kan se några effekter av att restriktionerna har tagits bort. Av erfarenhet vet vi att det brukar ta två veckor innan en ökad smittspridning leder till att fler behöver sjukhusvård.
Karin Festin säger att det är tydligt att den höga vaccinationstäckningen har lett till att färre personer som insjuknar i covid-19 blir så svårt sjuka att de behöver sjukhusvård.
– De allra flesta som smittas, och det gäller även äldre, får ingen allvarlig sjukdom. Men ovaccinerade personer löper fortfarande en risk att bli svårt sjuka. Av de åtta personer med covid-19 som vårdas inom intensivvården är fem helt ovaccinerade, säger Karin Festin.
På onsdagen vårdades 93 smittade patienter på länets tre sjukhus, varav alltså åtta inom intensivvården. Så sent som på tisdagen vårdades 105 smittade patienter på sjukhus. Omkring hälften av de smittade patienterna vårdas på sjukhus av andra anledningar än covid-19.
– En stor andel av patienterna vårdas med covid-19 och inte för covid-19, säger Karin Festin.
På Universitetssjukhuset vårdades på onsdagen 53 patienter med covid-19, varav fem på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 35 smittade patienter, varav tre inom intensivvården. På lasarettet i Motala vårdades fem patienter med covid-19.
– Det är fortfarande ett hårt tryck på sjukvården. Många anställda är fortfarande hemma, säger Karin Festin.
Regionen meddelade på onsdagen att ytterligare tre personer med covid-19 har avlidit i länet. Sedan pandemin utbröt för snart två år sedan har därmed 762 personer med bekräftad covid-19 dött. Under den fjärde smittspridningsvågen har hittills 58 smittade personer i länet avlidit.
– För äldre och sköra personer kan även en lindrig infektion av covid-19 leda till så allvarliga komplikationer att de avlider, säger den biträdande smittskyddsläkaren.
Sedan utbrottet började har 87 638 smittfall konstaterats i länet – en ökning med 182 fall under det senaste dygnet.
354 685 personer har fått två doser vaccin i Östergötland, vilket motsvarar 86,4 procent av alla östgötar över 12 år. Ännu så länge har 241 254 länsinvånare fått den tredje dosen. Det motsvarar 63,3 procent av alla östgötar över 18 år. Nyligen meddelade regionen att alla över 80 år ska erbjudas en fjärde dos.
I ett försök att öka vaccinationstäckningen bland yngre personer hade regionen på onsdagen drop in-vaccination vid universitetets lokaler i Linköping och Norrköping.