Regionen kraftsamlar för att minska hyrpersonal

Region Östergötland vill göra en gemensam upphandling med andra regioner när det gäller inköp av hyrpersonal.

Användningen av bemanningsföretag har ökat, främst 
i verksamheter som haft hög arbetsbelastning eller som har behövt ställa om för att kunna möta upp ett förändrat vårdbehov.

Användningen av bemanningsföretag har ökat, främst i verksamheter som haft hög arbetsbelastning eller som har behövt ställa om för att kunna möta upp ett förändrat vårdbehov.

Foto: Maja Kullered

Östergötland2020-11-10 11:00

Trots att regionen införde stopp för att ta in hyrpersonal för fyra år sedan blir kostnaderna för bemanningsföretagen allt högre. Nu vill regionen gå samman med de andra regionerna i Sverige för att genom en gemensam upphandling minska kostnaderna för bemanningsföretagen.

Region Östergötlands mål är att kostnaderna för hyrpersonal ska motsvara två procent av den totala personalkostnaden. Men i nuläget ligger den på 2,8 procent. 

Flera utredningar i Sverige pekar på att en gemensam upphandling av bemanningstjänster skulle stärka regionernas arbete mot att minska beroendet av hyrpersonal. Bland annat presenterade Konkurrensverket en rapport i juni där man följt regionernas upphandlingar.

I veckan tar ledamöterna i regionstyrelsen beslut om en formell avsiktsförklaring att ingå i en gemensam upphandling.

"De senaste årens oroväckande kostnadsutveckling behöver brytas", står det i beslutsunderlaget.

Mellan januari och september betalade Region Östergötland cirka 167 miljoner kronor för inhyrd personal vilket motsvarar en ökning på nio procent jämfört med motsvarande period 2019. I år är det första gången som kostnaden för inhyrda sjuksköterskor översteg kostnaden för inhyrda läkare, enligt regionstyrelsens delårsrapport januari-september.

Totalt uppgick regionernas kostnader för hyrpersonal till 5,6 miljarder kronor under 2019 vilket motsvarar 3,8 procent av den totala personalkostnaden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!