På onsdagen uppgick antalet konstaterat smittade i Östergötland till 4 381 personer. På torsdagen hade antalet konstaterat smittade ökat till 4 399 personer.
– Förra veckan hade vi mellan 20 och 25 nya fall varje dag. Men denna vecka har vi snarare legat på mellan 10 och 15 nya fall per dag, säger biträdande smittskyddsläkare Karin Festin.
Att så många testade positivt förra veckan tros ha att göra med det klusterutbrott som skedde i samband med en privat fest för studenter vid Linköpings universitet den 19 september. Ett 30-tal festdeltagare har testat positivt efter festen.
– Efter den här festen har det även skett en viss sekundärsmitta, där festdeltagare har fört smittan vidare till andra personer inom hushållet, säger Karin Festin, som dock säger att det inte finns några tecken på att smittan har spridits till en större krets av studenter.
– Det har funnits en oro på universitet för vad det här ska leda till. Men ännu så länge har vi inte sett någon mer omfattande smittspridningen.
Karin Festin säger att det inte finns några tecken på att det har skett några ytterligare fall av klusterutbrott i Östergötland.
– Vi har en arbetsplats i länet där vi nu har två konstaterat smittade och där sjukfrånvaron är hög, men det kan inte betecknas som ett klusterutbrott. Det vanliga är att smittan förs vidare inom hushåll. Vi har inga rapporter om att det skulle ha skett någon smittspridning på äldreboenden efter att besöksförbudet hävdes.
Bland dem som nu konstateras vara smittade återfinns de flesta inom åldersintervallet 20–39 år.
– Vi har även relativt få smittade personer som är i behov av sjukhusvård. Det har legat ganska stabilt under de två senaste månaderna.
På torsdagen vårdas fyra smittade personer på sjukhus – samtliga på Universitetssjukhuset.
– Och vi har inte några smittade som vårdas inom intensivvården, säger den biträdande smittskyddsläkaren.
På flera håll i landet finns det tecken på en ökad smittspridning – som i till exempel Stockholm, Uppsala län och Skåne.
Vad kan det bero på att Östergötland tycks klara sig bättre?
– Det är jättesvårt att säga. Vi ser en ökad smittspridning i regioner med stor befolkning. Risken för smitta ökar i tättbebyggda områden med fler kontaktytor, säger Karin Festin.