Regionen håller fast vid första vaccinationsstrategin

Flera av landets större regioner har beslutat att inleda vaccineringen av vårdpersonal i förtid, innan grupper av äldre hunnit få sin spruta. I Region Östergötland håller man för närvarande fast vid den ursprungliga prioriteringsordningen.

I Region Östergötland finns inget beslut om att vaccinera vårdpersonal parallellt med prioriterade grupper av äldre, men frågan är uppe för diskussion.

I Region Östergötland finns inget beslut om att vaccinera vårdpersonal parallellt med prioriterade grupper av äldre, men frågan är uppe för diskussion.

Foto: Annica Hesser / Julia Djerf

Östergötland2021-01-05 18:30

För att få ner frånvaron inom den tungt belastade sjukvården och säkerställa att så många medarbetare som möjligt kan ta hand om covid-19-patienter har flera regioner valt att gå emot Folkhälsomyndighetens ursprungliga vaccineringsstrategi.

Enligt planen skulle äldre på särskilda boenden prioriteras i en första fas. Men i både Stockholm och Skåne kommer man parallellt med detta även att börja vaccinera vårdpersonal. Västra Götalandsregionen planerar att göra detsamma.

– Det är en viktig nyckelgrupp för att kunna vårda covidpatienter och de svårast sjuka på våra sjukhus, sa Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, i ett uttalande på måndagen.

Under tisdagen kompletterade också Folkhälsomyndigheten sin ursprungliga strategi:

"På grund av hög vårdbelastning kan regionernas vaccinering mot covid-19 behöva tidigareläggas för viss vårdpersonal. Men vaccineringen bör ske parallellt med att boende och personal i den kommunala omsorgen vaccineras", skriver man på sin hemsida.

Han berättar vidare att vaccineringen går enligt plan i länet. Efter mellandagarnas första leverans av vaccin till 200 individer har regionen beräknat att vaccinera 2 000 per vecka under de efterföljande tre veckorna. När nästa vecka är över kommer alltså drygt 6 000 östgötar på äldreboenden ha fått en första spruta.

– Då har vi vaccinerat alla på särskilt boende, och då är första prioriteringsgruppen klar. Sedan står de som har hemtjänst eller vård- och omsorgsinsatser i hemmet på tur, säger Rickard Lundin.

– Alla aktuella grupper kommer att få riktad information om hur man gör för att ta del av sitt vaccin. Det är inget som går att boka och man ska alltså inte ringa 1177 eller vårdcentralen för att boka eller få information om sin vaccinering. 

Inte heltäckande för alla

Efter vaccinationen bygger kroppens immunförsvar upp ett skydd mot covid-19, men det är inte säkert att alla som vaccineras får ett heltäckande skydd. 

Detta gäller för alla vacciner, inte bara de mot covid-19. Men den som tar vaccinet löper ändå mindre risk att bli allvarligt sjuk.

Källa: Folhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!