LÄS MER: Så mycket kostar den inhyrda personalen i Sverige.
Det visar färsk statistik från Sveriges kommuner och landsting (SKL) som följer hyrkostnaderna för personalen i alla landsting/regioner och sammanställer dem.
Samtliga landsting och regioner har nu i januari enats om en nationell strategi för att bli oberoende av inhyrd personal till 1 januari 2019. Målet är att inom två år ska alla landsting och regioner ha en stabil bemanning i hälso- och sjukvården, med egna medarbetare för den löpande verksamheten.
Region Östergötland beslutade redan i september 2015 om en strategi för utfasning av hyrpersonal, vilket nu börjar ge resultat. Målet är att utfasningen ska vara genomförd den 1 januari 2018, det vill säga ett år före resten av landet.
– Region Östergötlands arbete börjar ge resultat vilket är mycket positivt. Det visar att vi är på rätt väg. Det är en utmaning, men med egna medarbetare kan vi skapa en tryggare vård för våra patienter och med högre kvalitet, bättre arbetsmiljö och lägre kostnader, säger regiondirektör Mats Uddin.
Region Östergötland är en av fem regioner/landsting som vände trenden. Här minskade kostnaderna för inhyrd sjukpersonal med nio procent jämfört med 2015: Från cirka 142 miljoner kronor till 129 miljoner. Men Region Östergötland var också en av de fem regioner vars bemanningskostnader ökade mest under 2015, hela 44 procent jämfört med året innan. Men nu har man vänt den trenden och kostnaderna minskar.
– Man kan säga att vi i Östergötland gjorde ett trendbrott 2016 även om det fortfarande handlar om höga kostnader. Det är en utmaning att fasa ut bemanningspersonal och för oss är det ett viktigt mål att göra sig oberoende av bemanningsföretag, säger Mats Uddin.Utfasningen i regionen påbörjades 1 april 2016 med grundutbildade sjuksköterskor. Nästa steg är distriktsläkare och det sista steget är specialistutbildade sjuksköterskor och övriga specialistläkare, från och med den 1 januari 2018. Ydre/Kisa, Boxholm och Valdemarsvik har fått dispans.