Regionen: Flera tecken på mindre klusterspridningar

De senaste dagarna har antalet bekräftat covid-19-smittade i länet ökat i raskare takt än under sensommaren och början av hösten. "Vi ser mindre klusterspridningar på arbetsplatser", säger biträdande smittskyddsläkare Karin Festin.

Sedan i fredags har 43 personer testat positivt för covid-19 enligt Region Östergötlands statistik.

Sedan i fredags har 43 personer testat positivt för covid-19 enligt Region Östergötlands statistik.

Foto: TT

Östergötland2020-10-05 16:51

För en vecka sedan rapporterade vi att flera studenter smittades av coronaviruset i samband med en privat fest i Tinnerö. Runt 35 personer som deltog i festen testade positivt.

De senaste dagarna ses också en ökning av antalet konstaterat smittade i länet. Sedan i fredags har 43 personer lämnat positiva provsvar enligt Region Östergötlands statistik. Ökningen ska dock inte ha något med studentfesten att göra utan handlar istället om mindre klusterutbrott på olika håll.

– Vi ser inga stora specificerade utbrott, men vi har flera verksamheter på olika platser där det rapporteras att man både har mycket sjukfrånvaro och flera fall, säger Karin Festin.

Det är inte inom vården eller på särskilda boenden som ökningen noteras utan på diverse arbetsplatser och på en gymnasiekola.

– Det är inte alls på samma nivå som vid studentfesten där vi hade 35 fall som vi kunde koppla, men det är ändå små kluster.

Är det något som oroar?

– Man blir i alla fall lite mer vaksam. Ser vi att det ökar gäller det att lägga i en högre växel gällande exempelvis smittspårning för att ha så bra koll på situationen som möjligt.

Den senaste tiden har det kommit flera uppgifter om att coronaviruset ökar snabbt i Stockholmsregionen. Enligt Dagens Nyheter säger sig forskare som har analyserat avloppsvattnet vid tre reningsverk se att viruset ökar snabbt och till och med närmar sig siffrorna från i våras.

Enligt Karin Festin är det dock svårt att säga om ökad spridning i exempelvis Stockholm är ett tecken på att mönstret blir detsamma även i Östergötland.

– Men ökar fallen så ökar risken för smittspridning. Vi tror ju inte att vi kommer att bli av med det här viruset så målet är fortfarande att inte sprida det till de som riskerar att dö eller riskerar att bli svårt sjuka och på det sättet belastar sjukvården, säger hon.

Trots att flera har testat positivt på sistone syns dock ingen ökning av antalet inneliggande patienter. Sammanlagt får sex personer med konstaterad smitta sjukhusvård i Östergötland – fyra på Universitetssjukhuset i Linköping och två på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Ingen ligger på intensiven utan alla finns på vårdavdelning. Totalt 292 personer med bekräftad smitta har avlidit och 748 patienter har skrivits ut från länets sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!