Beskedet, att statsbidragen nu betalas ut, gavs nyligen av Sveriges socialminister Lena Hallengren (S). Samtidigt meddelade regeringen att Socialstyrelsen får i uppdrag att betala ut sammanlagt 423 miljoner kronor till landets regioner under 2022 i syfte att öka antalet vårdplatser och förebygga så kallade överläggningar. Av dessa medel får Region Östergötland nära 20 miljoner kronor.
– Det är positivt att regeringen genomför ekonomiska satsningar och att vi får pengar som är designerade både för att hantera den framskjutna vården men även andra covid-relaterade kostnader. Det ger oss ett bättre utrymme, säger regionrådet och regionstyrelsens ordförande i Östergötland Kaisa Karro (S).
Under den senaste veckan har vi, i ett flertal artiklar, rapporterat om bristen på sjuksköterskor på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Kaisa Karro framhåller, i ljuset av de nya statsbidragen, att personalfrågan i regionens verksamheter är den stora utmaningen just nu.
– Vi kommer att använda de här medlen på klokast sätt för att arbeta med den framskjutna vården men vi vet samtidigt att vi behöver jobba med att få fler sjuksköterskor till våra arbetsplatser. Vi behöver personal för att hantera vårdskulden, säger Karro och fortsätter:
– Vi har en personal som har vridit in och ut på sig själva under två års tid och det är klart att signalerna från fackförbunden är att deras medlemmar behöver återhämtning. Här måste vi ha en klok balans i att dels hantera den framskjutna vården men också föra en bra politik så att personalen vill stanna kvar hos oss.
Är det för många medarbetare som har lämnat er under pandemin?
– Vi ser att några har lämnat våra verksamheter men vi vet också att andelen som sökte sig till vårdyrken under pandemin har ökat, men det tar såklart ett tag innan man är färdig med sina studier. Jag tror att alla regioner i Sverige har samma situation, säger Kaisa Karro.
I slutet av förra året var det strax över 700 östgötar som hade väntat på behandling i nära eller mer än 180 dagar. Därefter har ytterligare en våg i coronapandemin ägt rum.
Vad ska ni konkret göra för att hantera den framskjutna vården?
– Det kan handla om att våra verksamheter utökar sin kapacitet, att man möjliggör kvälls- och helgarbete eller att vi tar hjälp av externa aktörer. Sedan kan man ju se personalfrågan som en del i det också.